Wat heb je nodig voor een hond: happy puppy

Wat heb je nodig voor een hond? Puppy checklist!

Een nieuw huis is altijd spannend, zeker voor je nieuwe pup. Om alles goed en rustig te laten verlopen kun je goede voorbereidingen treffen. Maar wanneer ben je goed voorbereid en wat heb je nodig voor een hond om hem een warm welkom te geven?

Een eigen plekje

Een eigen plekje voor de hond is erg belangrijk. Hier kan hij slapen, uitrusten, spelen en noem maar op. Vergelijkbaar met een slaapkamer van jezelf of je kinderen. Zorg dat de bench al in huis staat als de pup komt, zo kan hij meteen aan de nieuwe plek wennen. Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, ronddraaien en languit liggen. Bij een pup doe je er verstandig aan de bench kleiner te maken door een deel af te schermen. Dit zorgt ervoor dat de pup sneller zindelijk is.

Een kleedje voor in de bench

Veel honden vinden het fijn als er een kussen of deken op de bodem van de bench ligt. Zo kan hij liggen op een zachte ondergrond en je fleurt de bench gelijk op! Het is verstandig een kleed of kussen te kiezen wat makkelijk is uit te wassen.

Een mand of kussen, wat heb je nodig voor een hond?

Wat heb je nodig voor een hond, een mand of een kussen? Honden hebben in huis graag een rustige overzichtelijke plaats waar ze zich kunnen terugtrekken. Een hondenkussen biedt voor de hond de mogelijkheid om een eigen plekje te hebben, net als de hondenmand. Het voordeel aan een kussen is dat deze makkelijk is mee te nemen. Ga je ergens op bezoek of gaat de hond logeren? Neem dan zijn eigen vertrouwde kussen mee, zodat hij altijd een beetje thuis is. Een hondenmand heeft een meer prominentere plek in de woonkamer en wordt sneller onderdeel van het interieur wat erg leuk kan zijn. Het een is niet beter dan het ander, het is waar je eigen voorkeur naar uit gaat.

Smikkelen en smullen

Natuurlijk moet je puppy ook een eet- en drinkbak hebben. Zo kan hij op een eigen plek genieten van het eten. Voer- en drinkbakken zijn er in veel verschillende maten, materialen en kleuren, voor ieder wat wils. Voor jezelf is het prettig dat de bakken groot genoeg zijn om ze later ook nog te kunnen gebruiken.

Halsband of hondentuigje

Voordat je de pup kunt gaan ophalen kan de fokker het nekje van de pup opmeten. Zo weet je welke maat halsband je moet aanschaffen. Lederen en nylon halsbandjes snijden niet in het nekje van de hond en deze zijn er ook nog eens in hele leuke printjes en kleurtjes. Houd er rekening mee dat de hond snel groeit. Het is dus handig om een bandje aan te schaffen dat verstelbaar is, zodat het wat langer mee kan. Check regelmatig of het bandje niet te strak zit. Als je een of twee vingers tussen het bandje en de nek kun plaatsen is dit voldoende. Een alternatief is het hondentuigje. Deze heeft als voordeel dat bij het rekken de druk niet direct op de hals en luchtpijp komt te staan. Zo kan je optimaal genieten van een mooie wandeling.

Looplijn

Een lederen of nylon looplijn zorgt ervoor dat de hond gemakkelijk leert aan de lijn te lopen. Zo kan hij niet weglopen en kun je hem makkelijker beschermen als er andere grote honden in de buurt komen. Hij leert trekken en hangen aan de lijn sneller af dan bij een uitrolbare lijn. Daarnaast kan je hond ook niet zomaar de weg op lopen en dat geeft een veiliger gevoel. Een uitrollijn is wel prettig als je de hond meer loopruimte wil geven voor bijvoorbeeld in de bossen, het strand of een hondenuitlaatplek.

Poepzakjes

Bij het uitlaten is het bij hebben van poepzakjes verplicht. Hang een poepzakjeshouder aan de riem om deze niet te vergeten. Deze houders zijn er ook in leuke vormen, zoals een cupcake of kleurrijke koker.

Verwennen en verzorgen

Het verzorgen van je hond is een belangrijk onderdeel en dit kan ook heel leuk zijn. Maar wat heb je nodig voor een hond om hem goed te verzorgen? Je moet wel het een en ander hebben. Er zijn speciale puppy shampoos en borstels. Een massageborstel is een aanrader. De massageborstel voelt lekker aan voor de pup, maar is ook goed voor de doorbloeding en voor een glanzende vacht. Maar vergeet het gebit niet! Het gebit verdient ook zeker goede verzorging, zo kan je hond ook op latere leeftijd lekker genieten van een hondenbot of kluif.  

Spelen en ravotten

Wat heb je nodig voor een hond, zodat hij lekker kan spelen. Een puppy zit natuurlijk vol energie en enthousiasme. Hij heeft ook wel voldoende slaap nodig, maar spelen doen ze erg graag. En spelen blijven ze leuk vinden naarmate ze ouder worden. Om je nieuwe gezinslid een warm welkom te geven is het ontzettend leuk als hij bij zijn eigen plekje al wat speelgoed ziet. Een zachte knuffel, een leuke bal en een mini braingame voor de hersens in combinatie met wat beloningssnoepjes en kauwbotjes. Ook is kauwspeelgoed aan te raden voor je puppy, de tandjes wisselen namelijk vanaf de vijftiende week en met voldoende kauwmateriaal voorkom je dat de pup zijn tanden verkeerd gebruikt.