Kunnen honden tv kijken: Dog on orange chair

Kunnen honden tv kijken?

Soms lijkt het alsof je hond lekker aan het meekijken is met jouw favoriete programma, onderuitgezakt of languit op de bank. Of hij begint elke keer te kwispelen bij dezelfde titelsong. Of hij blaft naar de dieren die voorbijkomen op de televisie. De vraag “ kunnen honden tv kijken ” is dan niet meer zo gek, want hij zit naast je op de bank toch echt aandachtig mee te kijken.

Kunnen honden tv kijken of lijkt dat maar zo?

Honden kijken vijftig minuten televisie per dag. Nee, het is geen grap! Dit blijkt uit een enquête van Britse onderzoekers. Vreemd, verdacht, onwaarschijnlijk? Het zijn allemaal woorden die je natuurlijk meteen te binnen schieten als je hoort dat honden tv kijken. Maar volgens de Daily Mail is er een dierenexpert geweest die de gegevens heeft bevestigd. De ogen van honden zijn een stuk gevoeliger en daarom gaat analoge tv niet snel genoeg voor de meeste honden, maar digitale tv wel. Digitale televisie zorgt dat het beeld minder flikkert en maakt het beter zichtbaar voor honden.

Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen. Daarnaast zien zij andere kleuren dan wij en zij zien details minder goed dan wij.

Liever een soap dan voetbal

De Engelse soap East Enders zou een van de favorieten te zijn, terwijl slecht zeven procent van de honden aandachtig blijft bij een voetbalwedstrijd. Spelletjesprogramma’s, met drukke beelden en veel geluid zijn een echte afknapper voor honden. Maar het is ook afhankelijk van je hond. Doet hij graag apporteerspelletjes of vangt hij graag tennisballen? Dan kan het zomaar zijn dat je hond enthousiast wordt van een potje tennis. Al vinden vele honden het ook leuk om natuurprogramma’s te kijken, met name reageren honden bij het zien van andere dieren.

Kwispelen bij begintune

Volgens de baasjes heeft de helft van de honden een favoriet programma en wordt één op de drie enthousiast als ze het muziekje horen dat hun lievelingsprogramma aankondigt. Heel wat honden kwispelen ook als ze hun favoriete acteur of actrice horen.

Labradors, Spaniels, Collies, Jack Russells en Staffordshire Bull Terriers zouden het meest geïnteresseerd zijn in tv kijken. Een van de onderzoekers geeft aan te denken dat honden tv kijken om zich te ontspannen met of zonder hun baasje. Het is natuurlijk niet aan te raden om je hond de hele dag voor de tv te laten zitten, net zoals dat ook niet aan te raden is voor je zelf of kinderen. Honden zijn sociale wezens en hebben contact met andere honden en mensen nodig. Kunnen honden tv kijken als je toch even de deur uit moet? Het is de moeite waard om het te proberen. Je kan de televisie aanzetten, zodat je lieve hond je even niet hoeft te missen. En wie weet zit jij over een paar weekjes samen met je hond naar Wimbledon of Planet Earth te kijken.

Wandeltijd!

Als we de Britse onderzoekers moeten geloven, worden onze honden echte bankhangers door de komst van alle nieuwe technologieën. Om er toch voor te zorgen dat jouw hond genoeg beweging krijgt moet je regelmatig met hem blijven lopen. Ook goed voor de eigen gezondheid en leuk om te doen.