Het leed dat tekenbeten heet

Ooit in je leven gaat het moment komen dat je huisdier thuis komt met een ongewenste gast. Een teek. Met zijn monsterlijke uiterlijk en levensstijl om van te gruwelen, laat je deze achtpoot liever buiten de deur. De teek leeft namelijk van het bloed van zoogdieren, zoals jouw geliefde huisdier. Natuurlijk geldt ook hier; voorkomen is beter dan genezen. Maar omdat jouw grote vriend met mooi weer maar al te graag op boevenpad gaat, in de bossen, door het hoge gras, is het krijgen van een teek bijna onvermijdelijk.

En plots is het moment daar, daar zit ie dan. Een akelig beest op de rug van jouw hond of kat. Je eerste reactie zal zijn om de teek er gelijk eraf te trekken. Dat kun je beter niet doen, want als je de teek niet zorgvuldig verwijdert, loop je de kans dat er een deel blijft zitten. En dan is je probleem niet opgelost. Maar het herkennen en verwijderen van teken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe. Lees hier hoe je een teek herkent en deze verwijdert bij je hond of kat.

Een teek herkennen

Om te beginnen, moet je natuurlijk weten hoe een teek eruit ziet. Je hebt teken in verschillende maten, afhankelijk van hun leeftijd en of ze zichzelf onlangs nog hebben gevoed. De grootte varieert van de speldenknop tot een vingernagel. Ook de kleur van een teek kan variëren van een lichte crème kleur tot donkergrijs of bruin, en alles daar tussen in. Over het algemeen zal de teek eruit zien als een kleine bubbel op de huid van je huisdier. Wanneer hij zich heeft “vast gegraven” in de huid van je huisdier, kun je zijn poten niet meer zien.

Teken lokaliseren

Teken kunnen en zullen zich nestelen op iedere willekeurige plek op de huid van je huisdier, maar meestal zullen ze kiezen voor de minst behaarde plek. Favoriete plekjes zijn bijvoorbeeld de kop, de nek, onderbuik, de oren en de binnenkant van de poten. Aan het eind van jullie wandelroutine, kun je in de lente/zomer het best een momentje plannen om je hond helemaal goed te checken op teken. Wanneer je kat terugkomt van zijn avonturen in de (stedelijke)wildernis, kun je hem of haar ook maar beter even goed controleren.

Hoe je het vooral niet moet doen

Op het internet staan een heleboel huis, tuin en keuken methodes voor het verwijderen van teken. Voor we je gaan uitleggen wat de beste manier is om een teek te verwijderen van je huisdier, geven we je eerst een aantal voorbeelden van wat je niet moet doen. De verkeerde techniek gebruiken kan je juist verder van huis helpen.

  • Zoals we hierboven al beschreven; trek de teek er niet zomaar uit. Dit kan ervoor zorgen dat het kop van de teek in de huid blijft zitten en dat kan leiden tot nare infecties.
  • Laat de teek nooit gewoon zitten.
  • Haal je teek er nooit af met je blote handen. Teken kunnen de ziekte van Lyme bij zich dragen, waar jij en je huisdier vatbaar voor kunnen zijn.
  • Probeer ook niet om de teek weg te schroeien of branden.
  • Bespray de teek niet met een insectenbestrijder of gif.
  • Gebruik geen alcohol om de teek verwijderen.
  • Ook de teek laten stikken door middel van zeep of vaseline werkt niet.

Zo, nu we dit fake news hebben behandeld gaan we over tot effectieve bestijdingsmiddelen.

Zo verwijder je een teek bij je huisdier op de juiste manier

Er zijn meerdere geschikte manieren om teken te verwijderen. Verschillende mensen hebben verschillende voorkeuren, aan jou dus om een keuze te maken. Voordat je begint moet je alvast nadenken over waar je de teek gaat laten, nadat je hem hebt verwijderd. Een teek is een parasiet, die ziektes kan verspreiden. Het is dus onverstandig om hem buiten vrij te laten. Zorg dat je bijvoorbeeld een afsluitbaar potje hebt, waar je hem in kan stoppen.  

De drie manieren om een teek te verwijderen

Tekenverwijderaar
De tekenverwijderaar heeft de vorm van een koevoet, een gebogen kop met gesplitst uiteinde. Schuif de kop over te teek en draai deze met een licht trekkende beweging los. De tekenverwijderaar is verkrijgbaar in een set van 2, een grote en een kleine. Eén voor thuis en één voor onderweg. 

 

Tekenpincet
Een tekenpincet is waarschijnlijk het meest gebruikte instrument. Waarschijnlijk omdat hij zo eenvoudig in gebruik is. Je zet het uiteinde van de plastic pincet om te teek heen, je drukt op de clip en vervolgens verwijder je in een draaiende beweging de teek.

 

Tekenlasso
De Beeztees Tekenlasso is een ideaal systeem om teken bij jouw hond of kat of te verwijderen. Druk op de knop om de lasso tevoorschijn te toveren, vervolgens haal je de lasso over de teek heen en zet je hem helemaal tegen de huid aan. Laat de knop los, zodat de lasso om de teek heen sluit. Je houdt de houder haaks op de huid en maakt een draaiende beweging.

De tekenlasso is zowel geschikt voor dier als voor de mens. Tip: vergeet niet om na gebruik zowel de huid als de lasso schoon te maken.

Nazorg

Welke methode je ook gebruikt om de teek te verwijderen, hoofdzaak is dat je de hele teek verwijdert en niet de kop afbreekt en achter laat in de huid. Mocht dit toch per ongeluk gebeuren kun je het best even naar de dierenarts gaan, zodat deze verder onderzoek kan doen. Als je de teek hebt verwijderd maak je de huid goed schoon en gebruik je Beeztees Tekenbeet Nazorgspray. Houd het gebied een tijdje goed in de gaten en zorg dat het niet pijnlijk of ontstoken wordt. Ondanks dat het vrij zeldzaam is, kunnen teken de ziekte van Lyme bij zich dragen en overdragen op jouw huisdier wanneer ze in de huid hebben gezeten. Let goed op symptomen zoals een afnemende eetlust, vermoeidheid en neerslachtigheid. Als je ergens twijfels over hebt, ga dan vooral langs bij de dierenarts!