Welke hond past bij jou?

Groot, klein, dik, dun, harig, kaal, snel, sloom. In je zoektocht naar een lieve pup die bij jou past, kom je wel honderden soorten honden tegen. Maar welke hond past bij jou? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw levensstijl. Allereerst is het belangrijk om te weten, dat je een hond nemen er niet zomaar even bij doet. Een hond vraagt veel van je tijd en liefde. En deze tijd en liefde moet je natuurlijk wel kunnen en willen geven. De hond kiezen die het best bij jouw leven past is een lastige beslissing, vooronderzoek is daarom erg belangrijk! Voordat je kiest, stel je jezelf deze vragen!

Waarom wil je een hond?

Wil jij een stoere waakhond die jouw terrein beschermt? Een schoothondje wat ‘s avonds lekker met je komt knuffelen? Een vrolijke onvermoeibare actieveling? Of wil je misschien hondenshows lopen? Het is belangrijk om vooraf na te denken over wat jij gaat verwachten van jouw hond. Onderzoek de karaktereigenschappen per ras. Een Yorkshire terriër, mag dan een pittig karakter hebben, zijn looks zullen een inbreker niet afschrikken.

Heb je veel energie?

Ben je van plan lange wandelingen te gaan maken met jouw trouwe viervoeter, misschien zelfs samen een sport te beoefenen of vind je het lekkerder om samen thuis te zijn? In jouw zoektocht naar het geschikte ras is het goed om te weten of de hond veel of weinig lichaamsbeweging nodig heeft. Bijvoorbeeld voor senioren of mensen die slecht ter been zijn, is het onverstandig om een hond te nemen die het liefst de hele dag door het bos rent.

Hoeveel ruimte heb je?

Natuurlijk is een grote woning en een grote tuin fijn voor een hond, maar wanneer je iedere dag minimaal drie uur gaat wandelen kun je in principe iedere hond in iedere woning houden. Bedenk wel goed dat bijvoorbeeld een Berner Sennen, echt groot is. In een klein appartement waar alles dicht op elkaar staat, is de kans groot dat hij met zijn enthousiaste staart iets van tafel af zwiept.

Rashond, kruising of bastaard?

Ook deze vraag kan je keuze beïnvloeden. Een rashond is een hond met stamboom, je kunt een rashond kopen via een rasvereniging. De fokker moet dan aan vele eisen voldoen, de moeder- en vaderhond worden beiden op vele onderdelen gecontroleerd. Per ras is dit verschillend. Dat betekent niet dat een rashond nooit een afwijking kan hebben.

Bij een kruising komt de pup voort uit twee verschillende rashonden. Bij de geboorte van je pup weet je nog niet zeker of hij meer op zijn vader of moeder gaat lijken, qua uiterlijk en qua karakter. Bij een kruising is het niet verplicht voor de fokker om de ouders te controleren. Je kunt het beste zelf onderzoeken of beide ouders gezond zijn en of ze qua ras bij elkaar passen.

Een bastaard komt vaak voort uit een dekking die per ongeluk heeft plaatsgevonden. Vaak is de vaderhond dus onbekend. Het is moeilijk om de hond en de fokker te controleren. Een nadeel is dat je vooraf nooit kunt weten hoe de pup als volwassen hond is. Een voordeel is dat de kans op aangeboren afwijkingen en erfelijke aandoeningen kleiner is doordat er niet generaties lang binnen één ras is doorgefokt.

De aanschaf van een kruising of bastaard is over het algemeen goedkoper dan die van een rashond.

Heb je voldoende tijd voor je pup?

Zoals we hierboven al schreven, is het belangrijk dat je voldoende tijd kunt besteden aan je hond. Vooral in het begin zul je veel in de buurt van je puppy moeten zijn. Het zindelijk maken van een pup is een fulltime job. Trainen, verzorgen, spelen, het hoort er allemaal bij.

Wanneer de hond wat ouder wordt, kan hij wel wat langer alleen blijven. Maar jij bent en blijft zijn verzorger.