puppy snacks

Je puppy verwennen: welke snacks mag ik geven?

Als je net een hond hebt aangeschaft en voor het eerst naar een dierenwinkel gaat of online op zoek gaat naar snacks voor je puppy, dan zal je zien dat er heel veel verschillende puppy snacks zijn. Het kan dan ook lastig zijn om te bepalen welke snacks goed zijn voor jouw jonge viervoeter. In principe kunnen we snacks indelen in drie groepen: trainingssnacks, tussendoortjes en de snacks om langer van te genieten. Door het lezen van deze blog, weet je straks precies waar je op moet letten en welke snacks geschikt zijn voor jouw pup.

Trainingssnacks

In het begin zal je hoogstwaarschijnlijk veel gaan trainen met je hond en dit gaat vaak samen met het
geven van veel snackjes. Hierdoor worden er veel extraatjes gegeven en is het wel belangrijk dat dit
verantwoorde snacks zijn. Waar kun je bij trainingssnacks op letten?

  • Dat het natuurlijk ingrediënten bevat zonder toevoegingen
  • Let op met suiker. Dit is slecht voor het gebit en kan zorgen voor overgewicht
  • Let op de grootte van de snack; hoe jonger en kleiner de hond, hoe kleiner de snack.
  • Zorg voor zachte snacks. Dit is zeker belangrijk als jouw pup zijn of haar tanden nog niet heeft gewisseld (meestal is dit rond de 4 maanden).

In het begin heeft jouw pup nog weinig bijtkracht en is een zachte snack dus verstandiger. Voordeel is ook nog eens dat een zachte snack gemakkelijker kan worden gedeeld, waardoor eenvoudig kleine stukjes kunnen worden
gegeven. Voorbeelden van geschikte trainingssnacks zijn onder andere: zalmkoekjes, eigen brokjes en
vleesstrips.


Tussendoortjes

Voor tussendoortjes geldt eigenlijk hetzelfde als voor trainingssnacks. Zorg voor natuurlijke snacks die niet te hard zijn. Ook hier geldt weer dat de grootte van de snack eigenlijk meegroeit met jouw pup. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of je jouw pup gekleurde snacks wilt geven. Je kunt er dan bijna zeker van zijn dat deze snacks namelijk kleurstoffen bevatten. Het is dus altijd verstandig om de ingrediëntenlijst goed door te lezen. Pups zijn dol op snacks met een sterke geur (al is dit voor de baasje niet altijd even fijn). Het is goed om te variëren in smaak en geur. Zo kun je er ook achter komen welke snack jouw hond het lekkerste vindt, en die geven op speciale momenten. Voorbeelden van lekkere tussendoortjes zijn: kabeljauwhuid, runderlong, pensstaafjes, sprotjes etc. Vaak is het ook mogelijk om deze snacks in kleinere stukjes te breken.

Welke snacks voor mijn puppy


Snacks voor langer kauwplezier

Soms wil je jouw pup ook belonen met een snack waar hij of zij langer op kan kauwen, in plaats van dat de snack hap-slik-weg is. Ook voor de baasjes kan het weleens fijn zijn als de pup rustig zelf ergens mee bezig is. Ook hierbij moet op een aantal dingen worden gelet:

  • In principe is een grote kluif in verband met verstikkingsgevaar beter. Een grote kluif hoeftniet in éen keer op te zijn, meestal kan deze vaker worden gebruikt.
  • In verband met verstikkingsgevaar is het ook belangrijk dat de kluif niet afbrokkelt of te glad wordt.
  • Ook hier is het weer belangrijk dat de kluif niet te hard is. Je wilt voorkomen dat het gebit slijt of dat tanden afbreken.
  • Geef liever geen kluiven van gedroogd bot. Als het spijsverteringsstelsel van jouw pup nog niet is volgroeid kan het calcium in het bot namelijk ervoor zorgen dat er diarree of juist verstopping ontstaat. Geef liever een kauwbot gemaakt van gedroogd spiervlees.

Als jouw pup niet stopt totdat het bot op is, pak het dan af en laat hem of haar vooral niet alleen met het laatste stukje. Dit onder andere in verband met verstoppingen. Voorbeelden van snacks waarop langer kan worden gekauwd zijn: runderkophuid stukjes, lamsoren, runderoor met vleespit, hertenoren etc.