Opgroeiende kitten

Wanneer wordt mijn kitten een kat?

Wat worden ze toch snel groot he… kan het niet voor altijd duren, de kittentijd? Binnen mum van tijd lijkt jouw kitten te zijn veranderd in een volwassen kat. Maar hoe snel gaat dat nou eigenlijk echt? Vooral het tweede half jaar gaat het snel. Je kitten begint dan echt op een kat te lijken. Maar dat betekent niet dat jouw kat al kitten-af is. Vanaf ongeveer 6 maanden begint het proces van volwassen worden. 

Kitten 6 maanden 

Je kitten lijkt nu misschien op een jongvolwassenen, maar hij is zeker nog niet uitgegroeid. De basisregel is eigenlijk dat je kitten ongeveer een halve kilo per maand zal groeien, dus nu zal je kitten ongeveer drie kilo wegen. 

Je kitten heeft als het goed is nu alle vaccinaties gehad en het is goed om nu te gaan beslissen of je je poes of kat wil laten “helpen”. Hoewel je kitten nog niet helemaal is uitgegroeid kunnen ze al seksuele volwassenheid bereiken bij zes maanden. Om te voorkomen dat je mannelijke kitten urine gaat verspreiden voor zijn territorium of dat je vrouwelijke kitten in een vruchtbare periode komt, zal de behandeling zo snel mogelijk plaats moeten vinden. 

Kitten 7 maanden 

Je kitten is nog steeds in de babyfase, maar groeit langzaam uit tot jong volwassenen. Je kitten zal nu overdag ook meer slapen, zoals een volwassen kat doet. Waarschijnlijk slaapt hij meer dan de halve dag, dus zorg voor een goed en comfortabel bed op de favoriete plek van jouw kitten. 

Als je kitten niet slaapt zal hij nog steeds op onderzoek en avontuur uitgaan, maar dan nu met een stuk meer zelfvertrouwen dan in de jongere fase. Ook zal zijn coördinatie een stuk meer ontwikkeld zijn dan in de afgelopen maanden en zal hij laten zien hoe sociaal hij met jou wil zijn. Socialisatie is super belangrijk bij het opvoeden van een kitten en in deze periode zal jouw harde werk beloond worden. Maak je klaar voor heel veel gezellige knuffels. 

Opgroeiende kitten

Kitten 8 maanden 

Als je nog andere huisdieren hebt, zal je kat nu misschien wat meer met ze gaan spelen, want zijn zelfvertrouwen viert hoogtij. Houd wel altijd een oogje in het zeil, want een grote hond kan je kleine kitten nog steeds (onbedoeld) pijn doen. 

Je kitten is nu groot genoeg om nog hoger te springen en kan wat zwaardere dingen omgooien. Hij zal zeker jouw grens gaan opzoeken. Stel je grenzen duidelijk en wees super consequent in het trainen en opvoeden van je kitten. Goed gedrag belonen werkt altijd het beste. 

Kitten 9 maanden 

Na 9 maanden is je kitten bijna volgroeid en alle melktanden zullen nu gewisseld zijn, maar je kitten zal het nog steeds erg leuk vinden om zijn tanden in dingen te zetten. Houd dit goed in de gaten en zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt. Je kitten mag natuurlijk nooit een persoon of ander dier bijten. Als hij agressief gedrag gaat vertonen, stop dit dan meteen en leer je kitten bijten helemaal af. 

Kitten 10 maanden 

Tot nu toe heeft je kitten nog speciaal kittenvoer gegeten. Rond deze periode kun je de overstap gaan maken naar volwassen voedsel. Pak dit rustig aan. Mix het volwassen eten door het kittenvoer. Na ongeveer een week kan er meer volwassenvoer in de bak zitten dat kittenvoedsel. Houd de eetlust van je kitten goed in de gaten en kijk of hij niet alleen het kittenvoer er tussenuit pikt. 

Knuffelen met je kitten

Kitten 11 maanden 

Voor je het weet, ben je elf maanden verder. Je kitten is nu bijna een volgroeide kat, heeft alle vaccinaties gehad en eet volwassenvoedsel. Samen werken jullie nog aan zijn sociale skills en training. Je zou kunnen zeggen dat je kitten nu ongeveer de leeftijd van een menselijke tiener heeft bereikt. 

Kitten 12 maanden 

Hoera! 1 jaar. Tijd voor een feestje. Je kitten is nu een kat. Net zoals bij mensen zal je kitten nog mentaal groeien en altijd blijven leren. Je kat zal altijd blijven ontdekken, keuzes maken, spelen en goede en slechte eigenschappen blijven ontwikkelen. Aan jou de eervolle taak om hem te helpen met het ouder en wijzer worden. Gebruik altijd een positieve benadering en vergeet ook zeker niet te genieten van het (goedbedoelde) kattenkwaad. 

Knuffelen met je kitten