Samen met je hond apporteren

Apporteren met je hond

Samen met je hond apporterenApporteren met je hond is niet alleen heel erg leuk, maar het is ook nog eens goed voor jouw hond. Apporteren is een bekend spelletje, waarbij je jouw hond leert om iets op te gaan halen wat jij hebt weggegooid. Dit spelletje wordt veel gespeeld met een bal, maar er zijn nog veel meer speeltjes die je kunt gebruiken om mee te apporteren.

Apporteren aanleren

Hoe kan ik apporteren aanleren? Op die vraag geven we je graag antwoord. In principe kan iedere hond apporteren, alleen het ene hondenras leert het wat sneller dan het andere hondenras. Heb dus een beetje geduld, als jouw hond het niet meteen begrijpt. Apporteren aanleren kun je doen door een paar stappen te doorlopen:

 

1. Speeltje zoeken

De eerste stap is dat jouw hond het speeltje gaat zoeken. Je moet er dan wel voor zorgen dat jouw hond het speeltje leuk vindt. Zorg er dus voor dat je interesse wekt bij jouw hond. Dit kun je doen door al even samen te spelen met het speeltje, voordat je het speeltje weggooit. Doe dit meerdere keren per dag. Op een gegeven moment kan je het speeltje een paar keer in de lucht gooien zonder dat jouw hond bij het speeltje in de buurt komt. Je zult dan al wel de interesse opwekken bij jouw hond.

Ga vervolgens over op belonen. Laat jouw hond het speeltje aanraken en beloon hem of haar daarvoor met een lekker koekje. Oefen dit meerdere keren per dag, zodat jouw hond hieraan gewend raakt. Jouw hond zal het speeltje associëren met een lekker koekje, dit wordt ook wel een Pavlov reactie genoemd, waardoor je hem of haar ook makkelijk andere dingen kan gaan leren.

Vervolgens ga je een stapje verder. Laat jouw hond het speeltje oppakken en beloon hem of haar daar ook voor. Zo wordt er geleerd dat dit mag!

2. Speeltje terugbrengen

Dan komt nu de stap, waarbij het apporteren al echt wordt geleerd. Nu moet jouw hond het speeltje bij je terug komen brengen. Dit kun je leren door als jouw hond het speeltje in zijn mond heeft, de naam van je hond te roepen. Jouw hond is namelijk gewend te reageren op zijn naam, dus dit is een vrij makkelijke stap. Koppel de naam van jouw hond aan een andere woord, zoals ‘kom hier’ of ‘kom voor’. Als jouw hond richting jou komt, mag hij weer worden beloond. Op die manier leer je dat jouw hond met het speeltje naar jou toe moet komen.

3. Speeltje loslaten

De laatste stap is het speeltje loslaten. Als jouw hond dit leert, kun je namelijk echt gaan apporteren. Want dan kun je het vaker achter elkaar gaan doen. Deze stap is echt een kwestie van doen. Jouw hond zal zijn speeltje willen ‘bewaken’, dus op het begin zal jouw hond het speeltje niet graag loslaten. Blijf oefenen en beloon jouw hond als hij het speeltje loslaat. Dit zal steeds makkelijker gaan!

Waar kan ik mee apporteren?

Een van de bekendste speeltjes om mee te apporteren is de bal. Door middel van een tennisbalwerper kun je de bal namelijk heel eenvoudig wegwerpen. Begint de bal jouw hond te vervelen? Dan zijn er nog veel meer speeltjes om mee te apporteren.

Te beginnen met de frisbee bal. De frisbee bal is een 2-in-1 product,waardoor jouw hond niet gauw verveeld zal raken. Het leuke van deze frisbee bal is dat je hem in kan drukken tot een frisbee. Hierdoor kun je de frisbee verder weg werpen. Als de frisbee op de grond landt, zal de frisbee ploppen tot een bal. Dit werkt gegarandeerd de interesse van jouw hond!

Leren apporteren

 

Heb je last van je arm of wil je een keer een andere manier van apporteren proberen?Dan kan je ook apporteren met je voet. Dat klinkt misschien gek, maar we hebben hiervoor speciaal een voet ballenschieter. Het gebruik is zeer eenvoudig! Stop de tennisbal in de ballenschieter en stap met je voet op de ballenschieter om de bal te lanceren. De bal kan tot wel 10 meter ver worden geschoten.

Eenvoudig apporteren hond

 

Naast de tennisbalwerper en voet ballenschieter, kun je ook met de ballenschieter de bal heel ver weg kunnen schieten. Zowel jong en oud zullen er nu maar al te graag op uit gaan om met de hond op pad te gaan. Haal de hendel naar achteren en stop de bal er voor in. Bij het overhalen van de trekker, zal de bal meters ver weg schieten. Bovendien bevat het een opslag van twee tennisballen. Zo heb je altijd een extra bal bij, mocht er een bal kwijtraken.

Hond apporteren leren

Tot slot nog een leuk apporteerspeeltje om even toe te lichten! De slingerbal ken je misschien al als kinderspeelgoed, maar het werkt ook perfect om mee te apporteren. Deze bal met staart draai je in het rond waarna je op het juiste moment loslaat. Je zult zien dat de slingerbal een eind verder pas op de grond beland. Doordat je ver weg kunt werpen, kun je jouw hond voldoende lichaamsbeweging geven.

Slingerwerpen voor de hond

Al onze fetch (apporteer) producten zijn gemaakt in blauwe en gele kleuren. Dit zorgt ervoor dat de speeltjes eenvoudig zijn te vinden door zowel hond als baasje.

Honden kunnen bijvoorbeeld de kleur rood niet zo goed onderscheiden van de kleur groen, waardoor deze minder goed zichtbaar zijn in het gras. Blauw en geel zien ze daarentegen heel duidelijk. Dat valt dus lekker op! 

Ben je enthousiast geworden over de vele producten waarmee je kan apporteren? Neem dan ook eens een kijkje bij onze andere fetch producten!