Kuikentjes

Alles over kuikens

Kuikens zijn ontzettend schattig om te zien. Kleine, vaak gele pluizenbolletjes die nog niet heel stabiel staan op de pootjes en lekker rondscharrelen. De term kuiken wordt gebruikt voor de jongen van hoendervogels, zoals kippen.

Kuikens grootbrengen

Kuikens zijn niet moeilijk om groot te brengen. Wanneer je ze in alle basisbehoefte voorziet, zullen jouw kuikentjes al snel uitgroeien tot een prachtige volwassen haan of hen. We hebben de basisbehoefte en een aantal antwoorden op veelgestelde vragen voor jou open een rijtje gezet, zodat je zeker weet dat jouw kleine kuikentjes niks te kort komen. De basisbehoefte van kuikens zijn: goed kuikenvoer, vers drinkwater, warmte en een schoon en droog kuikenhok

Wat eten kuikens van 1 dag? 

Wanneer een kuiken net uit het ei komt, zul je zien dat hij of zij nog niet veel eet. Dit komt doordat ze de eerste 24 tot 36 uur nog geen voer nodig hebben. Jouw kuikentjes zitten namelijk nog vol van de gehele dooierzak die ze via de navel hebben opgenomen in hun lichaam. 

Kuikenvoer en drinkwater

Vanaf de eerste dag kunnen kuikens al lopen, piepen, eten en drinken. Daarom is het belangrijk dat je na 24 uur al begint met het geven van kuikenvoer en vers drinkwater. Zo kunnen de kuikentjes vast wennen aan het voer en zichzelf voorzien van vers drinkwater om de dorst te lessen. Omdat kuikens niet bijzonder groot zijn, kunnen zij nog niet eten en drinken uit een kippenvoerbak voor volgroeide kippen. Je hebt dan ook een kuikenvoerbak en een kuikendrinkbak nodig.

Hoeveel keer per dag moeten kuikens eten?

Dit hangt helemaal af van het kuikenras dat jij rond hebt scharrelen. Laat je bij het kopen van het kuikenvoer dan ook goed informeren door de kippenfokker of dierenspeciaalzaak. 

Kuikens hebben warmte nodig

Wanneer je kuikens wil grootbrengen, hebben ze warmte nodig. Ze gebruiken hiervoor het warme verenkleed van de moeder. Daarnaast is het belangrijk dat ze altijd een beschutte, tochtvrije plek kunnen opzoeken.

Kuikens warm houden

Wanneer de moederkip niet aanwezig is, dien je de kuikentjes op een andere manier te helpen om ze warm te houden. Dit doe je door middel van een warmtebron bestaande uit een warmtelamp met keramische fitting of donkerstraler. Deze kun je eenvoudig ophangen in het kippenhok, zodat jouw kuikens hier zelf onder kunnen gaan zitten wanneer ze het koud hebben. Er bestaan ook speciale kuiken warmhoudplaatjes waar jouw kuikentjes onder kunnen kruipen om zo de warmte op te zoeken.

Hoelang moet een kuiken binnen blijven?

Nu je weet dat het belangrijk is dat een kuiken warm moet blijven om goed te kunnen groeien, is het aan te raden ze na een periode van gemiddeld 6 tot 12 weken pas naar buiten te laten. De kuikens zijn dan flink gegroeid en kunnen inmiddels wel tegen een stootje. Na de 6 tot 12 weken kunnen ze in de kippenren of los in de tuin volgroeien tot een volwassen haan of kip

Hoe lang moet een kuiken bij de moeder blijven?

Een kuiken moet gemiddeld 8 weken bij de moeder blijven. Na deze 8 weken kunnen ze al beter voor zichzelf zorgen. In de 8 weken bij de moeder leren kuikens van hun moeder al snel alle kippen basics, zoals rondscharrelen en andere kenmerken van het natuurlijke kippengedrag.

Kuikentjes met moederkip

Het kuikenhok

Wanneer je kuikentjes hebt, is het fijn voor zowel de moeder als de kuikens dat ze bij elkaar kunnen blijven. Niet alleen omdat moederkippen haar jongen warm kunnen houden, maar ook omdat de kip ze graag beschermt en gedrag aanleert. Hoewel kuikentjes nog niet meteen naar buiten kunnen, kun je jouw kip wel af en toe naar buiten sturen. Zo kan jouw kip even tot zichzelf komen en fijn rondscharrelen. De kuikentjes blijven dan achter in het hok. Een goed kuikenhok is in een beschutte tochtvrije ruimte. Daarnaast is het belangrijk dat de kuikens heerlijk kunnen scharrelen. Maar geef ze niet te veel ruimte in het kuiken- of kippenhok. Het kan namelijk voorkomen dat ze bij te veel ruimte verdwalen en daardoor hun eet- of drinkbak niet meer kunnen vinden. De gemiddelde ruimte voor 10 kuikentjes is een bovenmaat van 80×40 centimeter. 

Bodembedekking voor kuikentjes

Kuikentjes hebben een bodembedekking nodig die droog, hygiënisch en een hoog absorptievermogen heeft. Voorbeelden van een goede bodembedekking voor kuikens zijn zaagsel of hennepvezels. 

Hoe maak ik kuikens tam?

Kuikens tam maken is eigenlijk best makkelijk. In het begin zullen ze nog erg schrikachtig zijn en niet weten wat ze met je aanmoeten. Jouw hand is dan ook een groot object dat zomaar in het hok verschijnt. Ze kunnen in het begin dan ook wegduiken of schichtig reageren wanneer je ze probeert te benaderen. Maar de aanhouder wint en snacks doen een hoop! Geef ze iets lekkers uit je hand zoals meelwormen of vlokreepjes. Let er wel op dat kuikentjes tot 3 weken nog niet groot genoeg zijn om iets anders te eten dan vlokreepjes. Na 3 weken kun je dus beginnen met het voeren van meelwormen of andere heerlijke kippensnacks. Je zult zien dat ze na 3 of 4 keer proberen de snacks al uit je hand komen eten! Wanneer ze volgroeid zijn, heb jij waarschijnlijk een super leuke en lieve knuffelkip.

Kortom, voorzie jouw kuikens in de basisbehoefte en ze zullen al snel uitgroeien tot een prachtige volwassen kip of haan!