Pup zindelijk maken

Deze flinke klus gaat veel tijd innemen en je zult je waarschijnlijk afvragen of het je óóit zal lukken. Maar de frustratie is minder groot dan de liefde voor je kleine pup, dus je doet het vol overgave. Een van de allereerste lessen die je je pup gaat leren is: buiten plassen.

Pup leren buiten plassen

Eigenlijk begint het leerproces al voordat de pup bij jou in huis komt. De fokker doet voorbereidend werk. Honden zijn erg schone dieren, dus de fokker zal er voor zorgen dat de pups ten allen tijde voldoende en een schone ruimte hebben. Vaak hebben de hondjes een vast hoekje met kranten waar zij hun behoeften kunnen doen. Honden zijn van nature schone dieren, dus ze zullen niet zo snel hun eigen slaapplek bevuilen. Let bij het uitkiezen van de pup goed op hoe schoon het nest eruit ziet. Hoe schoner het nest, des te gemakkelijker je pup zindelijk wordt.

Zodra je pup bij jou thuis is, neem jij het stokje van de fokker direct over. Zorg dat de pup regelmatig naar buiten gaat. In het begin om het uur. Let ook goed op het gedrag van je pup. Is hij meer aan het snuffelen dan normaal? Dan lijkt het erop dat hij een plekje aan het zoeken is om zijn behoefte te doen. Doet je pup het goed, schroom dan niet om hem rijkelijk te belonen met een snack.

Zoals we hierboven schreven, probeert een pup zijn slaapplek altijd schoon te houden.  Plast jouw hond in de bench? Dan is de kans groot dat de bench te groot is. De ruimte in de bench moet precies groot genoeg zijn om lekker te liggen, te staan en rond te draaien. De bench kun je eenvoudig verkleinen door er bijvoorbeeld een scheidingspaneel in te zetten.

Jullie ritueeltje

Honden leren het best als iets een gewoonte is. Probeer daarom ook altijd de wandeling in dezelfde volgorde te laten verlopen. Een voorbeeld is dat je pup bijvoorbeeld pas los mag of mag spelen na de plas. Of juist precies andersom, dat jullie eerst samen gaan spelen en na het plassen direct naar huis gaan. Vergeet wederom niet te belonen nadat de behoefte is gedaan.

Puppy plast in huis

 

Inmiddels zijn jullie een getraind team, maar dan.. gaat het toch mis. Ach, dat kan gebeuren. Wanneer je het ziet gebeuren, breng je pup dan direct naar buiten. Voor de zekerheid (er kan nog meer komen), maar ook voor de routine. Wordt niet boos op de pup, want dit kan averechts werken. Negeer het incident volkomen, vriendelijk praten kan voelen als een beloning. Zorg dat je pup niet in de buurt is, als je gaat opruimen en gebruik een schoonmaakmiddel dat echt alle geurtjes verwijdert. Blijft er een lichte urine lucht hangen, dan is het voor je pup zeer aantrekkelijk om op die plaats nogmaals te plassen.

We wensen je heel veel succes in dit leerproces. Geef de moed niet op! Het komt echt goed.