Pup leren wandelen aan de lijn

Veel mensen denken dat honden van nature weten hoe ze netjes aan de riem mee moeten lopen. Maar deze skills zijn helemaal niet aangeboren. Gelukkig is het niet heel moeilijk om een pup te leren wandelen aan de lijn.

Hoe ver mag een pup wandelen?

En hoelang?

Voordat je begint met het wandelen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoelang je de wandelingen met jouw pup mag maken. Een puppy mag 1 minuut wandelen per leeftijd in weken. Hoe ver mag je met een pup van 12 weken lopen? Uitgaande van 1 minuut per week, mag een pup van 12 weken maximaal 12 minuten wandelen. Uiteraard kan het zijn dat jouw pup ondanks de leeftijd, al eerder moe wordt tijdens het wandelen. Breek de wandeling dan af en ga naar huis, zodat jouw kleintje heerlijk kan uitrusten in zijn of haar hondenmandje of hondenbench.

puppy uitlaten

Hoe leer ik mijn hond aan de lijn lopen?

Begin eenvoudig met het laten wennen aan een hondenhalsband of hondentuigje en een hondenriem. Laat jouw hem de halsband of het tuigje in combinatie met de riem binnenshuis voor korte tijd dragen, wanneer jullie bijvoorbeeld samen spelen en je hem traktaties geeft. Op deze manier associeert je puppy de halsband of tuig en riem met plezier en eten.

Oefen binnen een aantal commando’s om je pup naar jou te laten komen. Houd bijvoorbeeld een puppysnack voor en laat de pup naar jou komen, gebruik hierbij een commando naar wens. Bijvoorbeeld “kom hier”. Wanneer je pup er bijna is, zet je een stap naar achteren en moet de pup nog iets dichterbij komen. Puppy’s hebben een korte spanningsboog, dus houd de sessies kort.

Als je klaar bent om naar buiten te gaan, staan er nieuwe uitdagingen te wachten. Geluiden, geuren, bewegingen, alles is even interessant voor je pup. Heb geduld en houd de eerste wandelingen kort. Zie je dat je pup afgeleid raakt, gebruik je geoefende commando. Zet een stap achteruit en beloon je pup wanneer hij naar je toe komt.

pup leren wandelen

Hoe zorg ik dat mijn pup niet afgeleid raakt?

Als je puppy ergens achteraan wil tijdens het wandelen – een andere hond, een kat of de postbode bijvoorbeeld – probeer zelf zijn aandacht weer voor je te winnen met een trainingssnack voordat hij de kans krijgt om ervandoor te gaan en creëer voldoende ruimte tussen je pup en zijn doelwit. Neem de leiding en zorg dat jij op dat moment leuker bent dan het doelwit.

Puppy leren wandelen aan de lijn zonder trekken

Jouw pup leren wandelen aan de lijn, houdt ook in dat je afleert op aan de lijn te trekken. Als je pup begint te trekken, blijf dan stokstijf stil staan en kijk op jouw pup naar je toe komt, of naar je omkijkt om te zien waarom je niet doorloopt. Is de aandacht weer op jou gericht, beloon je pup dan enthousiast. Lukt het niet om de aandacht te krijgen? Loop dan bij trekken aan de riem een stukje achteruit. Je zal zien dat jouw pup dan verplicht wordt om weer met jou mee te lopen. Is de riem weer ontspannen? Dan kan je weer de focus van je pup vragen en verder gaan met de wandeling. Hoe vaker je bovenstaande oefent, hoe sneller jouw kleine vriendje of vriendinnetje leert om ontspannen mee te lopen aan de hondenriem.

Pup leren los te lopen

Wil je niet alleen jouw pup leren wandelen aan de lijn maar ben je van plan om jouw volwassen hond is de toekomst regelmatig los te laten lopen om hem of haar vrijuit te laten spelen en de omgeving te laten ontdekken, dan is het goed om dit vast te oefenen wanneer jouw hond nog een pup is. Het werkt dan ook vaak om het voor de pup leuk te maken om terug naar zijn baasje te komen. Dit kan door hem te belonen. Er zijn verschillende trainingssnacks waarmee je een hond kunt belonen op het moment dat hij terug komt.

Voor het los leren lopen van je pup geldt als gouden regel: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Roep je hond regelmatig bij je terug, zonder dat het per se nodig is. Vergeet hem of haar niet te belonen voor zijn goede gedrag! Is de hond op een langere afstand, zou je ook een hondenfluitje kunnen gebruiken om aan te geven dat de hond terug moet komen.

Voor een hond is het ook goed om bepaalde regels aan te houden. Het loslopen in het bos is namelijk heel anders dan in de buurt van een auto’s of fietsers. Om verwarring bij de hond te voorkomen is het goed om hier regels voor te hebben. Geef de hond bijvoorbeeld een commando wanneer hij helemaal vrij los mag lopen, en een ander commando om naast je te blijven lopen.

Let wel op, niet overal mag een hond loslopen. Let er dus goed op of dit toegestaan is of niet. Er zit natuurlijk niemand te wachten op een onverwachte boete. Ben je op zoek naar prachtige losloopgebieden? Neem dan eens een kijkje in deze top 10 van de mooiste losloopgebieden in Nederland.

Geniet van jullie wandelingen en veel plezier met oefenen!