Vachtverzorging kat

Hoe verzorg je de vacht van een kat?

We kunnen ons voorstellen dat de vraag “hoe verzorg je de vacht van een kat?” regelmatig in je gedachten rondspookt. Is het überhaupt wel nodig? Want je zult regelmatig zien dat jouw lieve poes of kat zichzelf aan wassen is. Er wordt vaak geen één plekje overgeslagen. Katten zijn van nature erg hygiënisch en wassen en poetsen zichzelf daarom meerdere keren per dag. Maar wist je dat je jouw harige vriendje of vriendinnetje ook een handje kunt helpen met het verzorgen van de vacht?

Wanneer jij meehelpt aan het verzorgen van de vacht van je kat, help je hem of haar om de vacht gezond te houden. Een gezonde vacht is voor katten namelijk super belangrijk. De vacht en huid zijn namelijk het schild tegen invloeden van buitenaf.

Wassen of kammen en borstelen?

De meeste katten zijn geen fan van water. Gelukkig is het bij veel kattenrassen dan ook zelden nodig om ze te wassen. Alleen bij een ernstige vuile vacht, vlooien of aandoeningen kan het voorkomen dat jouw kat een bad nodig heeft. Is de vacht van jouw kat niet vies of is er geen medische aandoening? Dan kun je een katten bad mooi overslaan. Niet alleen jij, maar ook jouw kat zal hier erg blij mee zijn! Heb je een kat zonder haren? Dan is het wel van belang om deze regelmatig in bad te doen. Dit omdat de talglaag, die op de kale huid geproduceerd wordt, met behulp van een bad verwijderd dient te worden.

Kammen en borstelen

Kammen en borstel is ten opzichte van een bad wel erg welkom bij katten. Zeker tijdens de ruiperiode help je jouw kat met een goede borstel- of kambeurt om van de haren af te komen. Het regelmatig kammen en borstelen van jouw kat draagt ook bij aan het verminderen van de productie van haarballen. 

Andere voordelen van het borstelen of kammen van de vacht van jouw kat zijn:

  • Het stimuleert de bloedcirculatie
  • Het draagt bij aan het verbeteren van spierspanningen
  • De isolerende werking van de vacht wordt verbeterd
  • Het draagt bij aan het waterdicht maken van de vacht
  • De talg wordt over de vacht verspreid wat bijdraagt aan het waterdicht houden en glanzen van de vacht

Hoe vaak dien ik mijn kat te borstelen?

Dit hangt helemaal af van de vacht van jouw kat. Hieronder lees meer over hoe je de vacht verzorgd van een kat met kort haar, halflang haar en langhaar.

Deze vacht is niet langer dan 4 cm. Met betrekking tot de vraag hoe verzorg je de vacht van een kat? is de vacht van een kortharige kat het eenvoudigste om te verzorgen. Klitten of matten in deze vacht komen zelden voor. Eén keer per week een goede borstel- of kambeurt (zeker tijdens de ruiperiode) is voor deze vacht voldoende. 

Tip: laat jouw kat vanaf kleins af aan al wennen aan het borstelen van de vacht.

Vacht opbouw

De vacht van de meeste kattenrassen bestaat uit 3 vacht vormen

  • De ondervacht: is de eerste vacht laag die zorgt voor isolering, dus warmte. Het zijn dan ook heerlijk zachte donsharen.
  • De midden vacht: dit is de tweede laag haren in de vacht. Dit deel zorgt naast isolatie ook voor bescherming van de ondervacht. 
  • De bovenvacht: ook wel de toplaag van de kattenvacht. Deze haren zijn er niet voor isolatie, maar voor het afstoten van water en zonlicht. Zo beschermt de bovenvacht de ondervacht en midden vacht tegen invloeden van buitenaf. De haren zijn zelfs zo zo sterk dat ze ook de huid van jouw kat beschermen.

Kattenrassen met kort haar zijn onder andere:  De Britse Korthaar, De Bengaal, Europese Korthaar, Oosterse Korthaar, Blauwe Rus, Amerikaanse Korthaar en de Amerikaanse Draadhaar.

Borstels

VERZORGINGSBORSTEL
Voor kort- tot langharige vacht
Voor het glanzend houden van de vacht
Borstelt de bovenlaag van de zacht plat, zodat deze beter de onder- en middenlaag kan beschermen
Verspreid talg
Haalt losse haren en vuildeeltjes aan het oppervlakte van de vacht weg

SLICKERBORSTEL
Voor kort- tot langharige vacht
Voor ontwarren van de vacht
Verwijderd vuil en losse haren

COMBI BORSTEL
Voor kort- tot langharige vacht
Voor het glanzend houden van de vacht
Borstelt de bovenlaag van de zacht plat, zodat deze beter de onder- en middenlaag kan beschermen
Verwijdert vuil en losse haren
Verspreid talg

Kammen

RUIKAM
Voor de kort- tot langharige vacht
Maakt de ondervacht los

VLOOIENKAM
Voor alle vachttype
Voor het controleren op vlooien en vlooieneitjes

VERZORGINGSKAM
Voor de langharige vacht
Voor het ontwarren van de vacht
Verwijderd klitten
Verwijderd vuil en losse haren