De Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een echt gezelschapsdier, het is een kleine, vriendelijke en opgewekte hond. De Cavalier is kindvriendelijk en erg gesteld op gezelschap van mensen en andere honden. De Cavalier King Charles Spaniël is hierdoor erg geschikt als huishond.

De vier erkende kleuren van een Cavalier King Charles Spaniël zijn:

  • Black & Tan: ravenzwart met “tan” aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart. Het “tan” behoort helder te zijn. Witte aftekening is ongewenst.
  • Ruby: geheel diep rood gekleurd, waarbij witte aftekening ongewenst zijn.
  • Blenheim: Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of “spot” (een uniek raskenmerk).
  • Tricolour: zwart en wit goed verdeelt en gebroken, met “tan”aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen.

Bij een Cavalier King Charles Spaniël is een gewicht gewenst van 5,4 tot 8,0 kilogram, en het ras is ongeveer 40 centimeter in hoogte. De ogen van de Cavalier King Charles Spaniël zijn groot en donker, wat ze een lieve uitdrukking kan geven.

De opvoeding van de Cavalier King Charles Spaniël is een kleine moeite. De hond kan zich ook qua lichaamsbeweging goed aanpassen. Cavaliers leren makkelijk en snel en willen graag hun baas plezieren. De Cavalier King Charles Spaniël is aanhankelijk en zacht van aard: het is belangrijk dat u de opvoeding duidelijk maar speels houdt.