Hond wassen? Deze tips maken wassen makkelijk en leuk!

Hond wassen? Deze tips maken wassen makkelijk en leuk!

“Hoe vaak mag je een hond wassen?” is een vraag die regelmatig door hondenbezitters wordt gesteld. Wassen hoeft niet regelmatig te gebeuren. Maar als je hond in iets smerigs heeft liggen rollen en met een onplezierig luchtje rondwandelt of doordrenkt is van de modder, dan wordt het tijd om hem een bad te geven. Tegenwoordig bestaan er hondenshampoos die de natuurlijke oliën niet uit de vacht halen. Als je goed voorbereid bent, kan het heel leuk zijn voor de hond en voor jou om zijn vacht te verzorgen!

Het is belangrijk dat je speciale hondenshampoo gebruikt. De ph waarde van de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Des te meer naar de 0 des te zuurder het is. Het is van belang om met de juiste shampoo te wassen zodat de talglaag van de hond ook niet weggewassen wordt. Bij mensen zorgt deze voor de temperatuurregeling, maar bij honden bied deze bescherming en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Vooraf goed borstelen

Het beste is om je hond voor het wassen eerst even goed te borstelen. Hierdoor verwijder je de losse haren en haal je klitten uit de vacht. Als je hond veel last heeft van knopen in zijn vacht, neem dan goed de tijd om deze er eerst uit te halen. Met water worden deze knopen namelijk alleen maar erger.

Je hond wassen

Laat lauwwarm water in een kuip of het bad lopen, ongeveer zoveel dat het water tot aan de knieën van de hond komt – of zet de douche aan op een, voor de hond, aangename temperatuur. Leg een badmat of handdoek in de kuip, hierdoor voorkom je dat de hond wegglijd. Til je hond nu in de kuip, beloon hem uitbundig met je stem. Houd hem op zijn plaats met een hand en schep met de andere hand water over de vacht. De sproeikop van de douche gebruiken is ook mogelijk. Wanneer je dit doet, houd deze dan dicht bij de vacht zodat de hond niet zenuwachtig wordt. Doe vervolgens de hondenshampoo op en wrijf deze rustig en voorzichtig door de gehele vacht. Voor de kop kun je een spons gebruiken, kijk goed uit dat er geen zeep in hun ogen komt.

Gebruik vervolgens schoon lauwwarm water om af te spoelen zodat er geen shampoo achterblijft.

Je hond afdrogen

Hond na wassen afdrogen met handoekKnijp dan het water uit de vacht voordat je met een paar handdoeken gaat afdrogen. Om het direct schudden van de hond tegen te gaan kun je hem vasthouden in zijn nekvel. Je kunt eventueel ook een haardroger gebruiken, maar zet hem op een heel lage temperatuur, blaas je hond niet in zijn gezicht en houdt deze niet te dicht bij de vacht.

Belangrijk: controleer goed of de oren helemaal droog zijn, vochtige oren zijn namelijk een plek waar bacteriën zich graag nestelen. Tot slot prijs je hond na de wasbeurt uitbundig en geeft hem een beloning, zo zal het op termijn steeds leuker worden!

Je hond niet thuis of helemaal niet zelf wassen?

Zie je het na deze tips nog niet zitten om de hond zelf te wassen of kijk je op tegen de rommel? Dan zijn er ook mogelijkheden om de vacht van je hond buitenshuis te (laten) verzorgen. Hiervoor kun je onder andere terecht bij een hondentrimsalon of hondenwasstraat.

Hondentrimsalon

In Nederland zijn genoeg hondentrimsalons, bijna in iedere stad is er wel een te vinden! Dit soort salons worden vaak gerund door hiervoor opgeleide dierenverzorgenden. Zij weten dan ook alles over de vacht van jouw specifieke hond en kunnen deze optimaal verzorgen. Daarnaast bespaar je jezelf gestoei met de hond wassen.

Hondenwasstraat

Soms kun je ook tegen het wassen van de hond opkijken omdat het een hoop rotzooi kan veroorzaken. Wanneer je het thuis liever schoonhoud kan het een idee zijn om een hondenwasstraat te bezoeken. Hier zijn alle benodigde middelen en accessoires aanwezig om de vacht zo optimaal mogelijk te verzorgen!