Konijnen verzorgen doe je zo!

Konijnen verzorgen doe je zo!

Een huisdier zorgt altijd voor een warm welkom. Een vriendelijke begroeting of een warme knuffel. Niet alleen honden en katten kunnen je dit geven, maar konijnen ook! Het is niet voor niks dat een groot deel van de vrouwen, kinderen (en mannen!) wegsmelt bij de konijntjes in de winkel. Een konijn in huis zorgt dus voor een prettig thuiskomen, je kunt kunstjes met hem doen, lekker knuffelen of aaien. Het hebben van een konijn vergt toch wat minder tijd qua verzorging dan een hond. Maar konijnen verzorgen en liefde geven is daarom niet minder belangrijk!

Lekker bewegen, spelen en rennen

Qua verzorging heeft een konijn niet veel nodig, maar er moet wel aan veel zaken gedacht worden. Zo heeft een konijn veel bewegingsruimte nodig, een kooi waarbij je konijn minstens drie sprongen kan maken is voldoende. Maar hoe groter, hoe beter. Laat je pluizenbol ook regelmatig uit de kooi, zodat hij vrij door de tuin of het huis kan lopen. Voor de gezondheid van het konijn is het belangrijk dat ze vrij rond kunnen lopen. Is je konijn lekker rond aan het hupsen dan heb jij tijd om de kooi schoon te maken. Om de dag of drie keer per week de kooi schoonmaken is het beste voor het konijn. Zo kan hij altijd in een schone omgeving slapen, eten, drinken en spelen. Natuurlijk is het goed om elke dag vers water en voedsel te geven en dit regelmatig in de gaten te houden.

Borstelen en kammen0812210

0812211

Konijnen verzorgen is makkelijk, dit komt omdat ze zichzelf erg goed verzorgen. Borstelen en kammen is daarom niet vaak nodig, alleen langharige konijnen mogen wel een handje geholpen worden, net als konijnen in de ruiperiode. Tijdens de ruiperiode mag er geborsteld worden om de overtollige haren te verwijderen. Het borstelen zorgt ervoor dat konijnen niet te veel haren binnenkrijgen, aangezien ze zichzelf vaak likken. Als laatste kun je door het borstelen de klitten er makkelijk uit te kammen. Een prettige bijkomstigheid, de meeste konijnen vinden dit ook nog eens lekker!

Wel of niet wassen?

Het is niet aan te raden om een konijn te wassen. Hier kan de huid en vacht niet goed tegen. Vind je het toch nodig om je konijn een wasbeurt te geven? Pak dan een lauwwarme washandje en wrijf dat over zijn vacht. Gebruik hierbij geen shampoo of andere verzorgingmiddelen.

Konijnen verzorgen in de zomer en de winter

Konijnen hebben in de winter een andere verzorging nodig dan in de zomer. Ze kunnen namelijk veel beter tegen kou dan warmte. Het konijnenhok bij de verwarming of in de volle zon zetten is daarom niet verstandig. Maar een ‘binnenkonijn’ zomaar buiten zetten of andersom is ook niet goed voor het beestje. Konijnen hebben namelijk moeite met grote temperatuurverschillen. Een buitenkonijn heeft een dikke vacht en kan daarom goed overleven in de winter hij vind het vaak juist lekker om in de sneeuw te liggen en vindt het onprettig als hij naar binnen gebracht wordt voor een knuffelsessie. Let wel op dat de kooi uit de wind staat en er altijd genoeg frisse lucht naar binnen kan. Verder is het verstandig om in de winter regelmatig het flesje water te controleren op het bevriezen van het water en het tuutje van de fles.

Konijnen verzorgen in de zomer is net wat anders dan in de winter. In de zomer kan je konijn al snel hijgend en met de tong buitensmond op de stoeptegel liggen, zoekend naar verkoeling. Met hoge temperaturen is het geen overbodige luxe om je pluizenbol extra verkoeling te geven. Dit kan door bevroren wortels of andere bevroren snacks te geven, maar ook een klein badje met koud water of een koude tegel waar hij met zijn vacht tegenaan kan leunen of liggen. Ijsklontjes kan ook voor verkoeling zorgen, hier kunnen ze tegenaan liggen of aan likken.