Verharen honden verminderen? Zo doe je dat!

Verharen honden verminderen? Zo doe je dat!

Honden zijn er in alle soorten en maten. En zo zijn er ook veel verschillende vachttypes die allemaal weer een andere verzorging nodig hebben. Verharen honden allemaal evenveel? Sommige honden verharen niet, sommige honden verharen enorm veel en sommige honden verharen geleidelijk aan door het hele jaar.

Borstelen om het verharen honden te verminderen

Over het algemeen hebben honden twee keer per jaar een ruitijd, in het voor- en najaar. In het voorjaar, met name april, mei en juni, verlaten zij de dikke vacht en komt er een mooie, lichte zomervacht voor terug. In het najaar, met name oktober, november en december, krijgen de honden de herfstvacht weer terug wat ongeveer drie tot vier weken duurt. In deze periode zullen er door het huis meer plukken haar liggen. Helaas kan hier weinig tot niets aan gedaan worden en is het de natuur op zijn beloop laten. Wel is het goed en prettig voor de hond om in deze periode nog meer aandacht te besteden aan de verzorging en het kammen en borstelen van de vacht. Buiten de ruitijd om is het verstandig om je hond één tot twee keer per week te kammen. Tijdens de rui mag je je hond elke dag borstelen en kammen. Zo om de overtollige haren weg te halen en alle klitten eruit te borstelen. Vervolgens met een vochtige doek over de vacht deppen om zo de overige haren eruit te halen. Dit kan veel haren in je huis schelen, en dat is toch wel prettig.

 

Vergeet deze plekken niet

Het borstelen van honden is een uitgebreid karweitje, wat je hond over het algemeen niet vervelend vind. Het borstelen van de rug wordt meestal goed gedaan en je ziet de hond nadat alle klitten eruit zijn lekker ontspannen. Maar er zijn meerdere plekken die de aandacht van een borstel nodig hebben. Hieronder de belangrijkste op een rijtje, die eigenlijk niet mogen ontbreken tijdens de borstelbeurt.

  • De poten en de voeten
  • Binnenkant van de benen
  • De knieën en de oksels
  • De kont en staart
  • De buik
  • Rondom de oren en de oren zelf
  • De baard het snor