Hoe vaak hond uitlaten: Man with dog

Hoe vaak hond uitlaten? Advies en tips!

“ Hoe vaak hond uitlaten? ” is een vraag die toch nog regelmatig voorbij komt. Zeker met de drukke agenda’s tegenwoordig. Toch staat je trouwe viervoeter te springen, dansen, blaffen en zwaaien met de staart. Vol enthousiasme rent je hond heen en weer, want het is tijd om lekker naar buiten te gaan en een rondje te lopen.

Hoe vaak hond uitlaten?

Per hond en ras verschilt het natuurlijk hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden. Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn. Zo kan je trouwe viervoeter goed rondsnuffelen, zijn energie kwijt en socializen. Daarnaast is het voor jezelf ook prettig en gezond om regelmatig naar buiten te gaan en een luchtje te scheppen. Is je hond bang voor onbekenden of heeft hij gezondheidsproblemen, dan is het verstandig om hem vaker, maar korter uit te laten. Houd ook rekening met de weersomstandigheden, let op bij wandeling met koud weer of juist met warm weer.

Kom je niet aan drie tot vier keer per dag wandelen? Maak je dan niet te druk. Kijk eerst goed naar de gezondheid en behoeften van jouw hond. Een oudere of zieke hond heeft namelijk al meer moeite met grote en lange wandelingen dan een jong volwassen fitte hond. Schakel indien nodig een goede buur, lieve vriend of familielid in om je lieve viervoeter eventjes uit te laten.

Hoe vaak hond uitlaten als hij nog een puppy is?

Een lange wandeling met een puppy is niet verstandig. Het beste kun je het aantal weken omzetten in minuten. Is je puppy negen  weken oud, maak je wandeling dan niet langer dan negen minuten. Ga op een dag wat vaker, maar korter naar buiten en bouw het uitlaten rustig op, om gewrichtsproblemen en gezondheidsklachten te voorkomen.

Waar je hond uitlaten?

De vraag “hoe vaak hond uitlaten” is bekend, maar waar ga je dan heen? Er zijn tal van mogelijkheden, een blokje om, een grasveldje, de bossen, het (honden)strand, een mooi natuurgebied of een meer. Niet alleen natuurgebieden zijn interessant, ook zijn er steeds vaker uitlaatvelden en losloopgebieden op kleine schaal. Zorg in ieder geval voor afwisseling, zo blijft het wandelen met de hond leuk voor beiden.

Zou je het leuker vinden om samen te lopen? Via de DoggyDating app kun je afspraken maken met andere hondeneigenaren voor een gezamenlijke wandeling. Ook kun je hier losloopgebieden opzoeken bij jou in de buurt.

Tips

  • Neem altijd poepzakjes mee, zodat je de grote beurt van je hond kan opruimen
  • Ben je van plan je hond los te laten? Neem dan koekjes mee om hem te belonen en terug te roepen
  • Neem altijd een riem mee, ook als je van plan bent je hond los te laten
  • Een handdoek is handig als je hond nat wordt of in het water heeft gespeeld