Wandelen met de hond in de winter: hond in sneeuw

Wandelen met de hond in de winter!

De winter kenmerkt zich door kou, sneeuw en een lekker dik vacht. We gaan de warmte binnen opzoeken, zetten de openhaard aan en pakken er een dekentje bij. Toch moet je hond ook naar buiten kunnen. In de sneeuw wandelen met de hond of een ochtendwandeling over het aangevroren gras. Maar tijdens deze wandelingen zijn er wel wat extra aandachtspunten.

Kou en warmte

Deze tijd brengt tegelijkertijd kou en warmte met zich mee. De kou is voornamelijk buiten te vinden en dat is nou net de plek waar je trouwe viervoeter zijn behoefte moet doen. Let er met deze dagen op dat je hond fit genoeg is om door de sneeuw te kunnen rollen en laat hem ook niet te lang in de sneeuw liggen. Met name de buik dient goed warm te blijven. Even spelen in de sneeuw en op adem komen kan geen kwaad, maar te lang in de kou kan ervoor zorgen dat de spieren en ingewanden ver afkoelen. Verder mag je hond tijdens de kou wel wat extra voer meegeven. Met koud weer verbranden wij, maar ook honden meer energie en calorieën. Hij kan dus wel wat extraatjes gebruiken als je flink aan het ravotten bent geweest.

IJsvorming

Elk seizoen heeft zijn eigen karakter. De sneeuw die uit de lucht valt of een strakblauwe lucht tegenover het witte gras. De winter is een mooie periode en naar buiten gaan om letterlijk een frisse neus te halen, is niet verkeerd. Wandelen met de hond in de buitenlucht hoeft dan ook geen straf te zijn. Let wel op zijn pootjes. Een pegeltje her en der in de vacht is geen probleem, maar ijsvorming tussen de tenen is andere koek. Dit kan pijnlijk zijn en is lastig te verwijderen. Dit kan voorkomen worden door de lange haren tussen de tenen, langs de voetzolen en aan de achterkant van de poten kort te knippen.

Ga je weer naar binnen, dan kan je hond wintervoeten krijgen. Dit kan geen kwaad, maar prettig is het ook niet. Wintervoeten ontstaan door een te groot temperatuurverschil. Hondenpootjes kunnen goed tegen kou, maar vinden het ook lekker om weer binnen te zijn. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je hond aan zijn poten gaat likken. Dat komt omdat de voetzolen te snel warm worden die dan beginnen te kriebelen, prikken en soms rood worden. Voorkom dit door de voeten droog te maken en je hond niet meteen bij de kachel te leggen.

Lieve oortjes

Heeft  je hond enthousiast in de sneeuw gerold, dan kan het zomaar zijn dat je viervoeter wat sneeuw in zijn oren krijgt. Sneeuw smelt en kan vervolgens in het oor weer opvriezen. Houd de oren dus goed in de gaten en droog deze altijd bij binnenkomst weer goed af.

Veiligheid voorop!

Met deze tips ben je bijna ready to go. Voordat je naar buiten gaat, zorg ervoor dat jij en je hond goed zichtbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om beide een veiligheidsvestje aan te doen of bijvoorbeeld een veiligheidslamje of lichtgevende halsband om te doen. Zeker als het donker wordt.

Een extra tip voor wandelen met de hond

Smeer tussen de tenen en op de kussens wat vaseline. Zo voorkom je irritaties bij de pootjes door het ijs en het zout.