Coronavirus bij huisdieren

Huisdieren en Corona

De wereld is in mum van tijd volledig veranderd. We worden geadviseerd om binnen te blijven en dat zie je. Straten die op ‘normale’ werkdagen aardig leeg staan, staan nu vol met geparkeerde auto’s van mensen die het thuiswerk advies op (kunnen) volgen. Ik hoor je denken: “Maar mijn hond moet naar buiten, mag dat nog wel?”. 

Corona is een nieuw virus en we weten er nog niet alles van, maar we willen je graag helpen. 

Kan een huisdier ziek worden van corona?

Afgelopen maand werd naar buiten gebracht dat er een hond in China besmet was met het Corona virus. Deze hond bleek achteraf niet besmet te zijn met COVID-19. Het risico is het baasje en niet het dier. Dit wordt bevestigd door het RIVM.

Anders dan het eerdere bericht, verscheen deze week een bericht in de media dat er in België een kat besmet is geraakt met het corona virus. Het dier kreeg last van ziekteverschijnselen, zoals diarree, braken en ademhalingsproblemen. Een week nadat het baasje ziek werd kreeg de kat deze verschijnselen.

Viroloog Steven van Gucht stelt dat het om een alleenstaand geval gaat. Hij benadrukt dat de kat door de eigenaar is aangestoken en dat dit niet betekent dat het virus van dier op mens overgaat.

Het blijft altijd belangrijk om de hygiëneregels toe te passen, ook in de omgang met je huisdier.

Kan ik gaan wandelen met de hond tijdens Corona uitbraak?

Er is vooralsnog geen reden om, als je zelf gezond bent, je hond niet uit te laten. Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je dus gewoon je hond uitlaten. Vertoon je wel corona- of griepverschijnselen, doe je er verstandig aan de verzorging van je hond aan een gezond persoon over te laten. Dat geldt natuurlijk ook voor andere huisdieren, zoals katten, cavia’s en konijnen. Wanneer iemand anders jouw hond uitlaat, attendeer hem of haar dan ook nog op de afstand. Mocht jij besmet zijn met het corona virus, bestaat de mogelijkheid dat het virus op jouw hond meereist, zoals dat ook op oppervlakte het geval is. 

Kunnen huisdieren het coronavirus overdragen?

Er zijn tot op heden nog geen bewijzen dat een huisdier het virus kan overdragen op een mens of andere huisdieren. Er zijn tot nu toe 3 gevallen bekend, waarbij corona virus is aangetroffen, in deze gevallen was het baasje al ziek. Het is altijd goed om de handhygiëne in acht te houden, dus laat je huisdier niet je gezicht likken en was meer dan regelmatig je handen goed met zeep. 

Voor meer informatie over huisdieren en coronavirus verwijzen wij je graag door naar de website van LICG.

Binnenspelen met de hond of kat 

Hoewel de zon steeds harder begint te schijnen, zijn we ook aan huis gekluisterd en werken we in veel gevallen thuis met onze huisdieren. Het kan ook zo zijn dat jij, of de kinderen, nu extra tijd en aandacht hebben om leuke dingen te doen! Er is ook een heleboel wat je binnenshuis kan doen met je huisdier. Lees bijvoorbeeld deze blog over binnenspelen met je hond, doe inspiratie op met deze spelletjes voor de kat of leer zelfs je kat apporteren

Het is in deze tijd vooral belangrijk goed voor jezelf en je omgeving te zorgen. Wees voorzichtig en neem de maatregelen serieus. We zullen je de komende weken voorzien van meer tips over bijvoorbeeld thuiswerken met je hond of kat, of informatie over producten die handig zijn voor je hond of kat wanneer je veel thuis bent. Via onze Facebookpagina en Instagram-account blijf je op de hoogte!