Huisdieren met nieuwe kitten

Kitten introduceren aan andere huisdieren

Spannend! Je kitten komt bijna thuis. Je hebt er natuurlijk al heel veel zin in en kunt niet wachten om de kleine kat te verwelkomen. Voor je andere huisdieren kan het een lastige ervaring zijn. Hier lees je tips die je vervelende confrontaties helpen te voorkomen,  zodat iedereen met elkaar overweg kan. 

Voordat je kitten thuis komt 

Zoek een plekje in je huis wat rustig is en waar je de deur van kunt afsluiten. Dit kan de thuisbasis worden voor je kitten voor de eerste paar dagen. Alles wat je kitten nodig heeft komt hier te staan. Voedsel, water, de kattenbak, een slaapplek en krabpaal. 

De eerste dag

Het fijnste is als je met zijn tweeën bent. Ga zelf alvast in de kamer zitten en laat een vriend de kitten in de draagmand naar binnen brengen. Zorg dat de deur gesloten is en open de draagmand. Je kitten zal zichzelf waarschijnlijk zo snel mogelijk willen verstoppen. Dat is niet erg, laat hem of haar even alleen en ga naar je andere huisdieren. Geef hen lekker veel aandacht en liefde. 

Kitten samen met andere huisdieren

De volgende dagen met je kitten en andere huisdieren

Houd je kitten nog even in de aparte kamer en breng zo nu en dan wat eten, ververs het water en houd de kattenbak netjes. Als je ziet dat je kitten nieuwsgierig komt kijken, blijf dan iets langer in de kamer. Praat zachtjes en raak je kitten zachtjes aan als hij geïnteresseerd lijkt. 

Als je kitten genoeg zelfvertrouwen heeft, is het tijd om de kamer te verlaten. Zet je andere huisdieren even in een andere ruimte, zodat de kitten genoeg ruimte heeft om het huis te ontdekken. Misschien neemt je kitten maar een kort kijkje en trekt zich vervolgens weer terug in de veilige kamer. Probeer dit een paar dagen achter elkaar, je kitten zal steeds langer buiten de ruimte kunnen blijven. 

Aan het einde van de week 

Het is tijd voor de grote ontmoeting! Verwacht wat defensief gedrag van je oudere huisdieren, zoals opgeblazen staart, sissen en grommen. Maak je geen zorgen, ze willen gewoon stoer lijken, tegenover het nieuwe kind. Jij bent de baas, laat het stoer doen niet omslaan in pesten.

Zorg ervoor dat je er altijd bij bent, tot het moment dat je zeker weet dat de grote lief zullen zijn voor het kleintje. Als die mijlpaal is bereikt, is het tijd voor de finishing touch: je kitten voeren in dezelfde ruimte als de rest. 

Huisdieren met nieuwe kitten

Doe alles lekker op je gemak, de kitten geeft ook zijn eigen tempo aan. De kans zit er dik in dat jouw huisdieren met deze tips de beste maatjes zullen worden.