Hoe verzorg je een hond: dog in swimmingpool, dog swimming

Hoe verzorg je een hond in de zomer?

De zon, het warme weer en het buiten zijn, haalt het beste in ons naar boven. Niet zo gek dat je bij dit lekkere weer eropuit trekt met je maatje en samen geniet van alles wat de zomer biedt. Maar hoe verzorg je een hond in de zomer? Voor de hond zijn er namelijk ook wat nadelen aan de zomer verbonden. We zetten er een aantal op een rij. Zo genieten jullie maximaal, maar veilig!

Hoe verzorg je een hond in de warmte

De zomer brengt zon en warmte met zich mee. Dat is natuurlijk heerlijk, niet elke hond kan deze hoge temperaturen goed aan. Omdat honden nauwelijks transpireren, moeten zij via hun mond (hijgen) hun warmte kwijt. Een te hoge lichaamstemperatuur kan de hond ernstig schaden. Oververhitting van je hond herken je aan:
– hijgen, kwijlen, braken, diarree
– niet meer reageren op prikkels (apathisch, shock)
– geen rust meer op één plaats
Zorg altijd voor vers, fris water, verkoelende speeltjes en voorkom dat je hond zonder mogelijkheid tot afkoelen in een warme ruimte of zon verblijft. Vergeet ook jezelf niet! Ga samen lekker zwemmen, spelen in een poel of in de schaduw genieten van een ijsje. Bijvoorbeeld door een Beeztees Sumo vullen met appelmoes of geprakte banaan en yoghurt en deze in de vriezer leggen. Zo kunnen jullie samen optimaal gebruik maken van het mooie weer.

Een dagje naar het strand

Is jouw hond een echte waterrat? Dan kan het strand of een meer een heerlijke plek zijn. Toch moet je opletten met zeewater. Wanneer je viervoeter teveel binnenkrijgt, veroorzaakt dit diarree. Daarnaast kunnen zaadjes van wilde planten voor ontstekingen zorgen en kan een snelle duik in te koud water het lichaam van je hond een flinke tik geven. Houdt je hond daarom altijd goed in de gaten en check hem voor en na het uitje grondig om problemen te voorkomen. Blijf bij je hond in de buurt. Dat is niet alleen goed voor de veiligheid, het zorgt er ook voor dat jullie een heerlijk dagje kunnen beleven.

Rondvliegende beestjes als speelplezier?

Rondvliegende beestjes, en dus ook wespen, kunnen een groot speelplezier en een leuk alternatief hondenspeeltje voor je viervoeter zijn. Helaas zijn wespen, net als bij mensen, niet alleen veroorzakers van pijnlijke steken, maar ook kan je hond hierop allergisch reageren. Een steek in de mond of keel kan namelijk voor ontstekingen zorgen. Je kunt in dit geval het beste met je viervoeter naar de dierenarts gaan.

En niet alleen wespen zijn rondvliegende gevaren. De mug kan er ook wat van! Muggen zoeken bloed en dit levert net zoals bij ons jeuk op en overdracht van ziektes. Zoals je jezelf beschermd tegen muggen, is het ook belangrijk om je hond ervoor te beschermen. Hoe verzorg je een hond met een muggenbeet? Een koel kompres doet al wonderen.

Parasieten en beestjes

Wij mensen zijn in de zomer ook geen fan van de lading beestjes die we overal terug zien. Naast muggen en wespen zijn ook teken en vlooien actief in de zomer.Het beste advies is om je hond af en toe goed te controleren op beestjes en eitjes en alert te zijn op het likken van de poten, krabben aan oren en dergelijke. Dat kan betekenen dat je hond ergens last van heeft deze zomer. Moet je toch teken verwijderen? Dan kan je hieronder kijken hoe dat in zijn werk gaat.