Kitten kopen of adopteren

Ik wil een kat kopen; waar moet ik op letten?

Kittens hebben een torenhoog schattigheidsgehalte, bovendien zullen ze je jarenlang voorzien van een flinke portie liefde. Je weet waarschijnlijk al welke kleur en ras je kitten moet zijn. Toch is het goed om bij het een en ander stil te staan. Een kitten kopen betekent namelijk veel meer dan alleen de schattigste uit het nest kiezen. Past een kitten goed bij jou en je leven. Hieronder vind je een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen. 

Heb ik genoeg tijd voor een kitten? 

Vaak horen we dat mensen kiezen voor een kat, omdat ze geen tijd hebben voor een hond. Hoewel een kat heel goed voor zichzelf kan zorgen, zal hij of zij dagelijks ook veel van jouw tijd vragen. Elke dag heeft hij eten nodig, schoon drinkwater en de kattenbak moet worden leeggemaakt. Bovendien moet deze om de paar dagen helemaal schoongemaakt worden. 

Spelen

Kittens zijn dol op spelen. En dan vooral samen spelen. Samen met jou. Reserveer iedere dag een aantal momenten om met je kitten te spelen. Bijvoorbeeld met een veertje of een jaagspelletje. Op deze manier kan je kitten zijn energie kwijt. Spelen is vooral voor het slapen erg belangrijk, zodat je kitten lekker moe is voor bedtijd. 

Samen spelen kitten

Knuffelen

Naast spelen, zal je kitten je ook om andere aandacht vragen. Zo nu en dan een knuffeltje, een aai door de vacht of de hele avond in je schoot liggen. 

Kitten kopen of adopteren

Basisbehoeftes 

Bij de fokker heeft je kitten al het een en ander geleerd. Maar hij of zij is nog lang niet uitgeleerd, wanneer je kitten bij jou thuis komt. Denk bijvoorbeeld aan het leren krabben aan een krabpaal of andere krab producten en hoe je de kattenbak gebruikt. 

Socialisatie 

Kittens kennen twee socialisatie fases, waarvan de tweede aanbreekt op het moment dat jij hem mag ophalen bij de fokker. Deze tweede fase is super belangrijk, hierin leer je bijvoorbeeld dat het niet eng is opgetild te worden en leer je een kitten wennen aan de reismand. Kittens die een heleboel quality time met hun baasje hebben ontwikkelen minder gedragsproblemen als ze ouder worden. 

Zal ik een kitten kopen?

Heb ik genoeg geduld voor een kitten? 

Dit is misschien een gewetensvraag, maar ook hier moet je bij stil staan. Want deze schattige pluizenbol blijkt soms te kunnen veranderen in een meedogenloze sloper. Dit is nou eenmaal onderdeel van haar ontdekkingsreis in de wereld. Kittens zijn super nieuwsgierig, dus zullen alles in jouw huis tot op de bodem willen uitpluizen en verkennen. 

Zowel je planten, als je gordijnen zullen het te verduren krijgen. Hoe meer tijd je vrij maakt om je kitten te socialiseren, hoe sneller hij of zij zal leren wat wel en niet mag. Gelukkig, lijken kittens wat rustiger te worden na hun eerste verjaardag. Maar, heb jij voldoende geduld om deze ontdekkingsreis van een jaar uit te zitten? Als het antwoord op de vraag JA is, zorg er dan voor dat je huis kittenproof is. Niet alleen voor je eigen gemoedsrust, maar ook om te voorkomen dat je kitten zich bezeerd. 

Wat willen mijn andere huisdieren? 

De introductie van een nieuw huisdier bij je andere huisdieren is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als dit een kitten is. Een hond zal de kitten misschien zien als prooi. Afhankelijk van het temperament en de leeftijd van de andere dieren in huis, kan de onuitputbare bron van energie die de kitten heeft en zijn oneindige nieuwsgierigheid nogal wat irritatie en stress bij de huidige bewoners veroorzaken. Als je dit goed aanpakt en er rustig de tijd voor neemt, creëer je misschien wel een hechte vriendschap tussen jouw kitten en andere huisdieren. 

Het is dus erg belangrijk dat je de introductie van de kitten serieus en zorgvuldig aanpakt. Je leest er meer over in deze blog

Kan ik het betalen? 

Liefde is onbetaalbaar. Maar een kitten kan nogal wat kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, zowel op de korte termijn als de lange termijn. Een gemiddelde kat wordt ongeveer 15 jaar oud, dat is dus een hele verantwoordelijkheid. Daarom is het goed om daar even bij stil te staan voor je een kitten koopt. 

Het verzorgen en onderhouden van een kat blijft goedkoper dan een hond, maar het is belangrijk om te kijken of jouw portemonnee in ieder geval in de basisbehoeften van jouw kitten kan voorzien. 

Op de website gewoon over geld hebben ze de kosten voor een kat op een rijtje gezet. 

Bron: https://www.gewoonovergeld.nl/artikelen/wat-kost-een-kat/