Kittenproof huis

Je huis kittenproof maken

Nog even en je kleine nieuwe huisgenoot komt thuis! Je hebt waarschijnlijk al een heleboel leuke en schattige speeltjes ingeslagen om de komende periode flink met jouw kitten te gaan spelen. Je zult merken dat jouw kitten een ontzettend nieuwsgierige ontdekkingsreiziger is. Maak je huis kittenproof om de ontdekkingsreis zo veilig mogelijk te maken. 

Ook al is je kitten nog zo klein, zijn klim-, spring- en krabvaardigheden zullen je verrassen. Hierdoor kan je kitten zichzelf soms in risicovolle situaties begeven – of schade aanrichten aan jouw o zo geliefde vaas. 

Kittenproof je huis

Mogelijke gevaren voor je kitten 

Beweging 

Kittens zijn geobsedeerd door alles wat kan bewegen. Dus ook; kabels, gordijnen, woonaccessoires, tafelkleden. Sommige dingen kunnen gevaarlijk zijn voor je kat of erg breekbaar zijn. 

Klimmen 

Een van de favoriete bezigheden van je kitten is klimmen. En ze klimmen in zowat alles wat ze kunnen. Bovendien glippen ze door een open raam of deur als ze de kans krijgen. 

Krabben 

Kittens hebben de behoefte om hun nagels te scherpen en krabben er graag gretig op los. Geen probleem natuurlijk, zolang het maar niet aan jouw nieuwe broek of tapijt is. 

Eten

Net zoals baby’s kruipen kitten vlakbij de vloer. Daarbij hebben ze de gewoonte om alles wat ze onderweg tegenkomen in hun mond te stoppen, dus ook kleine beetjes afval. Maar bijvoorbeeld ook planten, die in sommige gevallen giftig kunnen zijn voor je kat. 

Kittenproof huis

Bovendien weten kittens niet het verschil tussen kattenvoedsel en mensenvoedsel. Ze weten dus ook niet wanneer voedsel gevaarlijk voor ze kan zijn. 

Kittenproof je huis 

Bij het kittenproof maken van je huis, kun je jezelf het beste voorstellen, dat je dit zou doen, zoals voor een peuter. Voeg daaraan toe, dat de peuter kan klimmen, krabben en geruisloos voorbij je kan schieten. Nu, heb je ongeveer een beeld in je hoofd van wat je te wachten staat. 

 1. Loop eerst eens even goed rond in je huis. Hoge planken, lage kasten en andere verstopte plekjes. Kan je kat bovenop de plank springen of vast komen te zitten in de kast? 
 2. Kijk of er ergens scherpe voorwerpen liggen. Zoals naalden, glas dat kan breken of misschien een messenblok op de aanrecht. Verberg deze dingen, zodat je kitten zich er niet aan kan bezeren. 
 3. Heb je een koord aan de gordijnen of aan de jaloezieën hangen? Vouw deze dan naar boven en zet deze vast, zodat je kitten er niet in kan komen te hangen. 
 4. Houd je kledingkast en wasruimte gesloten voor je kitten. Check ook altijd even je wasmachine en droger voordat je deze gebruikt. Kittens zijn dol op donkere en warme plekjes om te slapen. 
 5. Houd je vloer netjes en schoon, zodat er geen kleine gevaarlijke prulletjes op de grond liggen. 
 6. Dek eten altijd goed af, kittens hebben een fantastische neus en worden aangetrokken tot allerlei lekkernijen. Wees vooral voorzichtig met voedsel dat giftig kan zijn voor jouw kitten, zoals chocolade. 
 7. Laat je toiletbril altijd naar beneden, zodat je kitten niet uit de pot kan drinken en erin kan vallen. Nog beter, maak van je badkamer een no-kitten-zone
 8. Een garage is niet de juiste plek voor een kitten, houd daarom altijd de deur dicht. Antivries is heel aantrekkelijk en smakelijk voor dieren, maar ook ontzettend giftig. 
 9. Verberg kabels met daarvoor geschikt materiaal. 
 10. Als je gebruikt maakt van insectenwerend middel, let er dan goed op dat het niet giftig is voor dieren. 
 11. Als je kitten ook naar buiten mag, check dan ook je tuin op gif, muizenvallen of ander gevaarlijk materiaal. 

Heb je al andere huisdieren? Lees dan ook zeker deze blog over het introduceren van je kitten aan andere huisdieren.