speelgoed kitten

Socialisatie van je kitten

De socialisatie van je kitten is in de eerste weken van groot belang bij de invloed op zijn of haar gedrag als volwassen kat. Een goede socialisatie van je kitten zal zorgen dat je kat op latere leeftijd, makkelijker omgaat met nieuwe situaties en minder snel bang zal zijn. 

Twee socialisatie fases 

De eerste fase van de socialisatie begint al bij de fokker, deze fase ligt tussen de leeftijd van 3 en 8 weken. De tweede socialisatieperiode begint vanaf ongeveer 8 weken tot 16 weken. 

De eerste fase in de socialisatie van je kitten

Kittens mogen rond de 7 / 8 weken het nest verlaten. De rol van mama-poes is dan ook van groot belang in de socialisatie van de kitten. Je kitten leert van zijn moeder hoe het is om kat te zijn, dus wat is normaal kattengedrag. Extra fijn dus, als de moederpoes ook een goed gesocialiseerde poes is. Dit zal het gedrag van jouw kitten ook beïnvloeden. Let dus goed op: gaat de moederpoes goed om met mensen? Dan zal jouw kitten ook leren dat mensen niet eng zijn. Bijt of krabt de kitten, dan zal hij of zij gecorrigeerd worden door de moeder. 

De tweede fase in de socialisatie van je kitten

Je kunt een kitten niet leren zitten, rollen of pootjes geven. Maar ze kunnen wel degelijk veel leren. Dat gaat deze periode gebeuren. Leer ze wennen aan verschillende geluiden, materialen en voorwerpen. De speelmat Weezy is hiervoor super geschikt. 

speelgoed kitten

Je kunt je kitten ook leren dat hij of zij niet aan je meubels mag krabben, of op je veters mag bijten. Het belangrijkste is, dat je hierin super consequent en nauwkeurig bent. Het beste resultaat wordt bereikt door goed gedrag te belonen. Haal dus heel veel lekkers in huis voor jouw kitten en zorg voor genoeg plekjes waar je kat wel aan mag krabben. Je kat heeft minimaal 3 plekken nodig in huis om aan te krabben. 

Nagels van je kitten verzorgen

Kittens/katten krabben onder andere om hun nagels te verzorgen. Dit doen ze het liefst dicht bij hun slaapplek, het hartsgebied. De voorkeur gaat hier uit naar verticaal krabben. Kies hier dus voor een simpele krabpaal, waaraan jouw kitten lekker kan krabben. 

Krabpaal voor kitten

Geur afzetten en stress ontladen

In het tweede gebied, het leefgebied, krabt je kitten vooral om geur af te zetten. Territorium afbakenen dus. Bovendien krabt je kat hier ook om stress te ontladen. Kies in dit gebied voor een, of meerdere, horizontaal vlak(ken), zoals een kartonnen krabplank. 

Krabplank kitten

Dan heb je als laatste het jachtgebied. Wanneer er andere katten of andere geuren in de buurt zijn, wil jouw kat graag zijn stress ontladen, dit doet hij of zij door te krabben. Ook zet de kat zijn eigen geuren af, om te communiceren met andere katten. 

Krabt jouw kitten dan nog steeds aan je spullen. Probeer dan de krabpaal of plank eens op een andere plek uit, je zult zien dat vooral de plek ontzettend belangrijk is voor jouw kitten.