Vitamines voor kippen

Vitamines voor kippen zijn belangrijk om aan jouw kippen te geven wanneer je ze een extra boost wil geven!

Zeker wanneer kippen ziek zijn of wanneer je ze wil helpen tijdens de ruiperiode, de warme zomerdagen of koude wintermaanden zijn vitamines ontzettend belangrijk om te geven. Daarnaast zijn vitamines voor kippen ook goed om ze te helpen bij de ontwikkeling van kuiken tot volwassen kip, om het verenkleed weer glanzend te krijgen of om een zieke kip te helpen weer beter te worden. Met vitamines, geef je jouw kip tijdens een lastige periode dus een een extra steuntje in de rug 

Let er bij het aanbieden van vitamines altijd op dat je de aanbevolen hoeveelheden niet overschrijdt. Geef de vitamines alleen tijdens de periodes, zoals hierboven aangegeven, wanneer jouw kippen een extra steuntje kunnen gebruiken. Het aanvullen van de vitamines hoeft dus niet dagelijks te gebeuren.

Welke vitamines voor kippen zijn goed?

Wanneer je jouw kippen vitamines gaat geven zijn er verschillende soorten die je kunt aanbieden. Wanneer je het juiste kippenvoer geeft aan jouw kippen, zitten hier ook al diverse vitamines in welke ze dagelijks opnemen. Ook maken kippen zelf vitamines aan . Vitamines waar jouw kippen echt baat bij hebben, zijn vitamine A, B, C, D, E en K. Iedere vitamine heeft zo zijn eigen werking. 

Vitamine A voor kippen.

Wanneer jouw kippen last hebben van de luchtwegen is vitamine A een goede ondersteuning bij de genezing. Daarnaast draagt vitamine A bij aan een betere werking of ontwikkeling van het gezichtsvermogen, de slijmvliezen en de groei van de kip. Dit maakt vitamine A dan ook een belangrijk supplement om te geven aan jonge kippen die nog uitgroeien tot volwassen kip. Vitamine A zit vaak verwerkt in het kippenvoer en zit daarnaast verwerkt in bijvoorbeeld wortelen, maïs, eieren en kool. 

Wist je dat je maïs al spelenderwijs aan jouw kippen kunt geven door gebruik te maken van de Beeztees Snacktoren?

1
2
3
4
kippen vitamines
1

Mais zit vol vitamine A en blijft vrij van zand, door deze aan te bieden in de Beeztees Snacktoren.

2

Een appel prik je eenvoudig op de Snacktoren en draagt ook bij aan de vitamine C boost voor jouw kippen!

3

Komkommers zijn niet alleen een heerlijke verfrissende snack, maar bevat ook diverse vitamine die goed zijn voor jouw kippen!

4

Tomaten zijn rijk aan vitamine A en B12, houdt de tomaat vrij van zand door ze aan te bieden in deze snacktoren.

Vitamine B voor kippen 

Vitamine B behoort ook tot de groep goede vitamines voor kippen. Deze vitamines hebben kippen nodig om voedsel om te kunnen zetten in energie. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van rode bloedcellen en draagt het bij aan de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B zit, net als vitamine A, vaak ook al verwerkt in het kippenvoer. Wanneer je jouw kippen wat extra wilt geven, bijvoorbeeld in de ruiperiode, kun je meelwormen, insecten mixen, vlokreeftjes of luzerne met kruiden geven. 

Geef jouw kippen deze kippen snacks bijvoorbeeld in de Beeztees Snackroller. De snackroller is te gek kippenspeelgoed, waarbij je niet alleen de vitamine aanvult en de kippen beloont met iets lekkers, maar ook nog eens verveling tegengaat in de kippenren.

Vitamines voor kippen

Vitamine C voor kippen 

Wanneer kippen stress hebben of de weerstand wat lager is dan normaal, kunnen kippen baat hebben bij het aanbieden van extra vitamine C. Vitamine C beschermt de weefsels van de kippen wanneer ze bijvoorbeeld hun warmte niet goed kwijt kunnen. Dit maakt deze vitamine een goede toevoeging voor jouw kippen tijdens de warme zomerdagen. Kippen maken vitamine C in principe zelf aan en slaan dit op in de lever, maar ook deze vitamine kun je extra aanbieden in een stressvolle periode. Vitamine C kun je aanschaffen als los supplement, maar je kunt ook jouw kippen fruit of groente geven waar vitamine C in verwerkt zit. Fruitsoorten met vitamine C zijn bijvoorbeeld kiwi’s, sinaasappelen, mandarijnen en aardbeien. Groenten met veel vitamine C zijn spruitjes, boerenkool en groene paprika’s. 

Vitamine D voor Kippen

Bij het opvoeden van kuikens is vitamine D een onwijs belangrijk supplement om aan jouw kippen te geven. Deze vitamines voor kippen dragen namelijk bij aan de vorming van het skelet, snavel, nagels en bovendien ook de eierschalen. Dit laatste maakt vitamine D dus ook een belangrijke vitamine voor volwassen kippen. Kuikenmeel of legmeel bevat vitamine D, daarnaast zit het vaak ook verwerkt in kippenvoer.

Vitamine E voor kippen

Vitamine E draagt bij aan het produceren van antistoffen tegen virussen en bacteriën en is daarom ook erg belangrijk. Zeker tijdens de ruiperiode, wanneer jouw kippen extra vatbaar zijn voor ziektes, is deze vitamine een ware aanvulling. Heb jij naast kippen ook hanen rondlopen? Dan is Vitamine E voor de hanen een goed supplement voor het ondersteunen van de vruchtbaarheid. Ook vitamine E kun je als supplement kopen, zit meestal in kippenvoer verwerkt of kun je aanbieden door middel van het geven van de juiste groente of zaden zoals broccoli, spinazie, oregano en zonnebloempitten.

Wil je jouw kip op een leuke manier zaden of groenten geven met vitamine E? Gebruik dan eens de Beeztees Speel-en Snacktoren. Jouw kippen zullen dol zijn op het eten van de gezonde snack uit deze Speel- en Snacktoren.

1
2
1

Vul de snackroller met kippenvoer, waar vitamine E in verwerkt zit.

2

Laat jouw kippen genieten van de overheerlijke snack en geef ze gelijk een vitamine boost!

Vitamine K voor kippen

Kippen maken zelf vitamine K aan, maar dit kan niet altijd voldoende zijn om gezond te blijven. Vitamine K draagt bij aan het bevorderen van de bloedstolling. Wanneer deze ontregeld is, kunnen er inwendige bloedingen ontstaan in de spieren, darmen of lever van jouw kippen. Vitamine K vind je in groenten zoals boerenkool, spinazie, spruitjes en broccoli.

Multivitamine voor kippen

Wil je jouw kippen tijdens de koude wintermaanden, de warme zomermaanden of de ruiperiode extra ondersteunen met vitamines? Dan kun je er ook voor kiezen om tijdens deze periodes multivitamine aan jouw kippen te geven. In multivitaminen zitten namelijk alle bovengenoemde vitamines, die goed zijn om jouw kippen een handje te helpen. Je schaft deze vitamine eenvoudig aan via de dierenspeciaalzaken of online.

1
1

Wist je dat peterselie een ware vitamine boost bevat voor jouw kippen? Deze kruiden kun je gemakkelijk zelf kweken en beschikt over alle vitamines voor kippen.

Al met al, de juiste vitaminen kunnen jouw kippen zeker een handje helpen in bepaalde perioden van het jaar. Houd je kip altijd goed in de gaten en raadpleeg een kippenfokker of dierenarts wanneer je niet zeker weet of jouw kippen voldoende vitaminen krijgen. Zij kunnen jou het beste advies geven!