Denkspelletjes voor honden: Dog playing with braingame

Denkspelletjes voor honden

Het is weer speeltijd! En dat kan op vele verschillende manieren, zoals denkspellen. Het trainen van het brein is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de hond. Denkspelletjes voor honden worden nog wel eens vergeten, terwijl dit heel leuk, interessant en leerzaam kan zijn.

Denkspelletjes voor honden

Denkspellen, oftewel braingames, voor je hond zijn er in vele verschillende vormen. Denkspelletjes voor honden zijn te vergelijken met puzzels of woordzoekers voor de mens. Het brein wordt gestimuleerd en de hond kan voor tien minuten tot een kwartier zijn energie prima kwijt, waar hij een voldaan gevoel aan over houdt. Tien minuten brain entertainment voor de hond staat gelijk aan een uur wandelen. Honden gebruiken graag hun neus en dat maakt deze spellen extra leuk, daarnaast worden ze ook nog eens goed beloond voor hun gepuzzel door middel van het gevonden speeltje of snoepje. De bekendste spellen zijn tuimelspeeltjes, zoals de Sumo of houten puzzels waarbij schuifjes aan de kant geschoven dienen te worden om een brokje of koekje te pakken te krijgen. Maar er zijn ook andere spellen te verkrijgen of te bedenken, zoals zoekspelletjes, verstoppertje en snackballen.

Denkspelletjes voor honden: Beeztees braingame, Beeztees denkspelletje

Oefenen

Het beste is om rustig te beginnen, net zoals bij kinderen. Eenvoudig en simpel. Hoe succesvoller, hoe moeilijker je het je viervoeter kan gaan maken. De ene hond zal zich sneller ontwikkelen dan de ander en sommige honden vinden eenvoudige spellen leuker dan gecompliceerde. Als je hier rekening mee houdt, kan het zowel voor de hond als het baasje een leuke ervaring zijn waarbij de band tussen beide ook nog eens versterkt. Daarnaast zijn denkspelletjes voor honden goed voor de gezondheid van oudere honden, leert het concentreren, zorgt voor vermaak in huis, helpt bij revalidatie en geeft voldoening en rust.

Spelletjes voor honden zelf maken

Er zijn tal van denkspelletjes voor honden in de winkel te vinden. Maar spelletjes voor honden zelf maken is net zo leuk voor jou en je viervoeter. Elke hond is anders en vindt om die reden ook andere spellen leuker of makkelijker. Op die manier kom je er ook achter welke spellen jouw hond het leukste vindt en kun je hier naar op zoek gaan in de winkel. Daarnaast stimuleert het bedenken van spellen ook nog eens de eigen creativiteit. Een win-win situatie. Met een stukje touw, een kartonnen doos en een flesje water kom je al een heel eind. Zo kun je drie bloempotten pakken, onder één bloempot een snoepje leggen. De potten voor de neus van jouw viervoeter husselen en hem laten kiezen. Of een oude sok (wel schoon natuurlijk) vullen met wat snoepjes en er een knoop in leggen. Vervolgens geef je de sok aan de hond, zodat hij lekker kan stoeien om de snoepjes eruit te krijgen. Ga je toch liever voor een snackbal? Hieronder wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.