Op vakantie met de hond

Op vakantie met de hond, waar moet je aan denken?

De zomervakantie staat voor de deur. Veel Nederlanders gaan op vakantie met de hond. Waar moet je op letten? Wat neem je wel / niet mee? Wat zijn de regels in het buitenland omtrent honden? Een goede voorbereiding kan problemen en vervelende momenten besparen!

Regels op vakantiebestemming

Sommige hotels en campings zijn speciaal afgestemd op de komst van de viervoeter, waar op andere vakantiebestemmingen de hond juist weer niet welkom is. Het is goed om vooraf te checken bij jouw verblijfsplaats wat de regels omtrent honden zijn en je wensen duidelijk aan te geven. Daarnaast kunt je meteen informeren naar leuke activiteiten in de buurt, zoals mooie bossen, waar de hond mee naar toe kan. Veelgestelde vragen zijn:

 • Zijn honden toegestaan?
 • Mag de hond op alle kamers?
 • Is er een bench aanwezig?
 • Hoeveel honden mogen er maximaal mee?
 • Is er een omheinde tuin?
 • Dient de hond aangelijnd te zijn?

Voor zowel een vakantie met de hond in Nederland als naar het buitenland is het fijn het antwoord op deze vragen vooraf te weten.

Op vakantie met de hond naar het buitenland

Met de hond op reisNaast specifieke informatie over de verblijfslocatie is het ook belangrijk om vooraf de regels binnen een bepaald land te kennen. In sommige landen worden er namelijk bepaalde eisen gesteld rondom de hond. Zo kan in bepaalde landen een bench tijdens vervoer een eis zijn, dient de hond ingeënt te worden tegen hondsdolheid  (ook wel rabiës genoemd) en/of is het in sommige landen verplicht een muilkorf te dragen.

Voor alle vakantielanden geldt dat het vooraf goed is om een afspraak met de dierenarts te maken om de gezondheid van de hond te checken. Ga daarnaast ook na hoe je reisverzekering in elkaar zit en of deze ziektekosten en mogelijke ongelukken met de hond ook dekt!

Lichaamstemperatuur hond

Check voordat je op vakantie met de hond weggaat naar het buitenland wat de temperaturen in dat land zijn. Vooral in de zuidelijke landen kan het erg warm zijn voor de hond, deze landen zijn dan ook vooral geschikt om te bezoeken in het voor- en naseizoen.

Mocht je toch in het hoogseizoen gaan kun je de lichaamstemperatuur verkoelen met de Beeztees Quick Cooler. Dit maakt de tropische temperaturen voor de hond wat verdraaglijker!

Met de hond op reis checklist

 • EU-hondenpaspoort en chipnummer voor de hond (wordt uitgegeven door dierenarts)
 • Halsband/hondenriem (vergeet ook de poepzakjes niet, in veel gevallen verplicht!)
 • Tekentang
 • Eten- & Drinken, voldoende water voor onderweg (eventueel ook vertrouwde eet- en drinkbank)
 • Bevestig vakantieadres en contactgegevens (incl. mobiel nummer) aan halsband
 • Oude deken voor in de auto en/of vertrouwd kussen/mand
 • Hondenkoekjes om hem goed te belonen (voor sommige honden is de nieuwe omgeving even wennen!)
 • Hondenspeeltjes (zoals bijvoorbeeld een dogfrisbee)
 • Medicijnen (denk aan oor- en oogdruppels en anti vlooien-/tekenproducten)
 • Thermometer om koorts te meten (en vergeet het nummer van je dierenarts in nood niet!)